Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Човешките спомени след смъртта ще бъдат  разчитани

"Пациент 88" в състояние на контролиран сън в телевизионния сериал "Dream Corp LLC"
„Пациент 88“ в състояние на контролиран сън в телевизионния сериал „Dream Corp LLC“

Израелски учени, изследващи мозъка на лабораторни мишки, откриха връзка между усещанията, които изпитват гризачите в последните минути от живота си, и експресията на определени гени. Те са установили генетични маркери, оставени в сивото вещество от спомените.

Специалистите смятат, че те могат да бъдат използвани, за да се извадят спомените от мозъка след смъртта.

Изследователите се надяват, че това откритие може би ще е ценно за обществото. Например полицията ще може да чете и възпроизвежда спомените на жертвите на убийства.

Учените наричат подобни перспективи „увлекателно предложение“, но подчертават, че всичко това все пак е дело на бъдещето.

Настоящите технологии не позволяват подобно нещо. „Необходимо е да се попадне в тази област много бързо, тъй като белтъците започват да се разграждат само няколко минути след смъртта“, казва д-р Клер Уорбертън от Университета в Бристол.

Мозъкът съхранява спомени в новите връзки между невроните, използвайки нови белтъци, които се контролират от гените.

Различните преживявания създават различни изменения в активността на гените в областта на хипокампа и неокортекса. Засега е потвърдено наличието на устойчиви модели в експерименти с лабораторни мишки.

Но в далечното бъдеще изследователите се надяват да приложат техниката и към живи животни и в крайна сметка – към хора.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.