България

ЧУДОТВОРНОТО АЯЗМО, ЗА КОЕТО НЯМА НАУЧНО ОБЯСНЕНИЕ

Аязмото се намира на около километър от площада на с. Момчиловци в красива горска местност от южната страна на връх „Св. Илия”.

Лековитата вода е открита през 1910 г., като първоначално се издига малко параклисче, което по-късно през 1927 г. е разширено и заместено със съществуващата в момента църква. Самото откриване се провежда на 02.08.1910 (Илинден) и събира повече от 2000 души. 

История, която звучи като фантастична легенда

През 1908 г. момчиловското семейство Анастас и Велика Драганови са женени вече от 18 години и най-голямото им желание е да имат дете.

Годините напредват, но то така и не се осъществява, затова съпрузите търсят помощ в Бачковския манастир.

Те прекарват два дни там, като посещават тържествената служба на 15 август (Успение на Пресвета Богородица), както и бачковското аязмо и „Клувията”.

На третия ден се връщат обратно в Момчиловци, убедени, че Бог е чул молитвите им. Не след дълго всички признаци, че семейството очаква своя първи наследник са налице.

След 9 месеца обаче радостта им започва да се превръща в тревога, защото плодът не дава индикации да се появи на бял свят и след 12-месечно износване съпрузите търсят лек за т.н. лъжлива бременност.

По онова време из сливенския край се носи славата на лечителката-ясновидка Кортеза, затова Анастас и Велика поемат за Борисовград (днешен Първомай), където тя присъства на освещаване на новооткрито аязмо.

Още при самата им поява Кортеза ги назовава по имена, и видимо запозната с техния случай, ги увещава, че всичко ще се нареди с думите:

„Радвайте се за това, че вие ще бъдете причина за откриването на Свето аязмо във вашата нива под връх „Св. Илия”. Заградете изворчето и направете там малко параклисче, което да е от полза на всички страдащи”.

Невидимата божествена подкрепа

Добра И. Ингилизова е 78-годишна жена, която разказва за личния си досег до светената вода. През 1950 г. тригодишната ѝ дъщеря Радка има сериозен проблем с очите.

Нещо подсказва на Добра да заведе дъщеря си на аязмото, където измива очите ѝ и налива вода и за вкъщи.

На втория ден Радка видимо се чувства по-добре и затова процедурата се повтаря, докато малко след това проблема изчезва.

Оттогава Добра винаги споделя опита си с чудодейното аязмо и съветва хората да търсят лек там.

Друг известен случай на изцеление е от 1980 г., когато 12-годишният глухоням син на югославянин оздравява след като се измива и пие от аязмото. Само ден след това детето проговаря за първи път в съня си.

През същата година аязмото помага и на друг човек. Името му е Стоян, мъж около 40-те, който страда от слепота.

Той идва от Кърджали в търсене на лек и чудото се случва, когато измива очите си и пие от необикновената вода.

До смъртта си Стоян посещава Момчиловци всяко лято на Илинден, за да благодари на Бог за добротата Му към него.

Местните споделят със съжаление, че няма документирани стотиците случаи на изцеление от тази божествена вода.

И до днес няма направен химично-лабораторен анализ на съдържанието и лечебните свойства на водата от аязмото. Казват, че истинската вяра не се нуждае от доказателства. Може би именно тя е отговорна за сътворените чудеса? Това всеки ще прецени сам за себе си.

Мира Кабасанова по записките на Костадин Каневски