Студът в Европа взе над 60 жертви

Студената вълна в Европа взе седем нови жертви на Балканите, шест в Полша и още толкова от четвъртък насам в Румъния. Общият брой на умрелите от измръзване на континента достигна около 60 души.

В Полша, която е най-силно засегнатата страна, още шест души починаха в понеделник, когато живакът на термометрите в някои региони достигна минус 20 градуса по Целзий, съобщи Правителственият център за национална сигурност.

За шест дни в Румъния са регистрирани шест смъртни случая в резултат на хипотермия, а в Словакия заради студа са умрели четирима души от 6 януари насам. Поне за още седем смъртни случая на Балканския полуостров бе съобщено през последните 24 часа, включително три в Сърбия, три в Македония и един в Албания, посочиха местни медии.

В Южна Сърбия, където температурите паднаха под минус 20 градуса и бе обявено извънредно положение, 88-годишен мъж и 64-годишният му син са починали от студ в село Дуга Поляна. Националната телевизия РТС разказа за необикновен случай в село Смолинац, в източната част на страната, където мъж е паднал в дълбока дупка и останал в нея два дни при температури от под минус 20 градус и в крайна сметка бил спасен от свой съсед.

Корабоплаването по река Дунав бе спряно вчера до второ нареждане заради образували се парчета лед, а черноморските пристанища бяха затворени заради силни ветрове.

Към гръцкия остров Лесбос тръгна вчера вечерта от Атина военен кораб, в който ще бъдат подслонени до 500 бежанци и мигранти, живеещи в палатки на острова, където натрупа сняг през последните дни.

Студената вълна, дошла то Скандинавския полуостров в края на миналата седмица, взе жертви и в други страни в Европа, сред които Чехия, Македония, Беларус и Италия.

Източник: БТА

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.