Тайно споразумение в ЕП за председателския пост

Тайно споразумение на консервативната Европейска народна партия изтече в публичното пространство. Това се случва на фона на ожесточената борба за председателския пост в Европейския парламент между лявоцентристите и дясноцентристите.

Според документа Европейската народна партия и Прогресивният алианс на социалистите и демократите са сключили сделка, че двете групи ще се гласуват еднакво при избора на председател на Европейския парламент. Журналистът, работещ за немското списание Der Spiegel, Петер Мюлер публикува документа в профила си в „Туитър“.

В него се посочва също така, че Мартин Шулц, който е от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, трябва да бъде наследен от член на консервативната Европейска народна партия в средата на мандата.

В края на 2016 г. Шулц обяви, че се оттегля, което е точно две години и половина, след като парламентът беше избран. Гласуването за нов председател ще се проведе на 17 януари.

Фокус/ Der Spiegel

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.