България

Covid-19 удари България най-силно от началото на кризата

Общо 112 нови случая на коронавирусна инфекция са открити през последното денонощие, което е рекорден брой от началото на пандемията.

Това се дължи основно на огнищата

в област Шумен, Кюстендил и Пазарджишка област, където са засечени близо половината заразени. Досегашният рекорд бе 104 заразени, който бе регистриран през миналата седмица.

В Шумен новите случаи са 27, в Кюстендил – 13, а в Пазарджик – 10. София допринася с 13 нови случя, а други 15 са в София област.

Другите случаи са във Варна – 2; Видин – 2; Добрич – 1; Кърджали – 4; Плевен – 5; Пловдив – 2; Разград – 2; Сливен – 7; Смолян – 3; Стара Загора – 3; Ямбол – 3.

До този момент в България са потвърдени общо 3453 случая

на коронавирусна инфекция, като 1455 от тях са активни. Излекувани са 1817 лица, като през последното денонощие оздравелите са 33 души.

Продължават да се увеличават хоспитализираните, като те вече са 267 души. Намаляват приетите са интензивно лечение, което са 13 души.

Регистрирани са 326 медицински служители с коронавирусна инфекция. За изминалите 24 часа са установени 4 нови случая – на лекар, медицинска сестра, санитар и медицински служител.

Общи 181 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19

Новите смъртни случаи, регистрирани през последното денонощие, са 5. Починала е жена на жена на 63 г. с пневмония, за която няма информация за съпътстващи заболявания. Вторият случай е на починала жена на 70 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване.

Третият починал е жена на 56 г. с пневмония и хронично белодробно заболяване. Четвъртата жертва е жена на 58 г. с онкологично и сърдечно заболяване. Петият починал е жена на 78 г. с пневмония, за която няма информация за съпътстващи заболявания.