Кирилицата пътува за Антарктида. Уникален паметник на азбуката ще се извиси на Ледения континент

Паметник на кирилицата с височина два метра и половина ще бъде издигнат на Антарктида. Монументът е изработен от хром-никел и месинг и тежи почти 100 килограма. Той ще бъде бъде пренесен и монтиран до българската база на Ледения континент с испански кораб от Чили, където ще се качи група от трима български учени.

Пръст от пет свещени града – Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна, и от гроба на хан Кубрат край Малая Перешчепина е вградена в специални капсули в Паметника на кирилицата. Той е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху буквата „Ж“ са изрисувани три икони – на Св. Св. Кирил и Методий и на Св. Климент.

Проектът е изграден съвместно с Монголия, в която също се пише на кирилица и е подкрепен от ръководителя на българската полярна експедиция проф. Христо Пимпирев, както и от Ордена на тамплиерите у нас.

Параклисът при българската база също ще бъде открит през есента, когато  полярната ни експедиция ще отбележи 25 години.

НП/ Труд

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.

Коментари (2)

  1. направили паметник на 40% от буквите. кои са те (няма информация в тази списка). защо са избрани само 12 букви?- ни дума ни стон ни бит инфо. та що за паметник ще е това като (окастрили) азбуката до 12 букви. или останалите 18 са вече добре известни и се ползват и в други азбуки. паметника е за да се помни нещо. от цялата списка поставена в този сайт нищо не става ясно. споменават, че ще правят паметник, там където има много малко или никакви хора и той ще е на азбука, но ще са изписани само 4/10 от буквите й. представете си след хиляди години някои намерят този паметник, разгадаят че е на азбука, после се опитат да я ползват, ама не става само с 12 букви, добавят други и решат че това е древна азбука, но като я „осъвременят“ според езика си става използваема. е при такава ситуация паметника ще е „мечешка услуга“.
    та като се пишат такива „статии“ (списки), поне да напишат необходимата информация. или и тя списката като паметника 30-40% само.
    🙂

  2. Право казва човека,така е,дума няма!Но, “ като ми пееш Пенкеле,кой ли ми те слуша….“

Коментарите са заторени