Видео

Да прекараш 665 дни в космоса. Екипажът на МКС се завърна на Земята

Американската астронавтка Пеги Уитсън успешно се завърна на Земята след 288 дни на борда на Международната космическа станция. Това я направи и американецът, прекарал най-много време в космоса. 57-годишната Уитсън има и други уникални постижения. Тя е най-възрастната жена астронавт, първата жена командир на МКС, както и жената с най-много излизания със скафандър в открития Космоса (10 пъти).

Биохимичката завърши мисията си, която започна през ноември 2016 г. През това време тя е изминала общо 196,7 млн. километра и е направила 4623 обиколки на Земята. Тя, нейният колега от НАСА Джак Фишър и руският космонавт Фьодар Юрчикин се приземиха в Казахстан в неделя с кораб „Союз МС-04“.

С успешното завършване на последната си мисия Уитсън е прекарала общо 665 дни в Космоса, повече от всеки друг американски астронавт и осма в списъка с всички астронавти, напускали някога Земята, съобщават от НАСА. След като получава докторска степен по биохимия през 1985 г., Уитсън работи като учен на НАСА в продължение на седем години, преди да стане астронавт през 1997 г.

Задачите по време на последната й мисия бяха свързани с провеждането на експерименти с човешки стволови клетки и кръв, както и изследването на растежа на култура китайско зеле на борда на МКС.

„Най-хубавата част беше, че след събирането на проби за науката, можеше да изядем останалото“, сподели астронавтката по повод на зеленчука, който успешно се е развивал в безтегловност. В интервю преди напускането на станцията Уитсън заяви, че нещата, към които няма търпение да се върне на Земята са тоалетната и пицата. Въпреки това тя призна, че ще й липсва „омагьосващо спокойната извивка на хоризонта на нашата Земя от тази удобна гледна точка“.

След кацането си в Казахстан Уитсън и нейният колега Фишър трябваше да заминат за Хюстън в щата Тексас, където е централата на НАСА. Но заради тежките наводнения в града, причинени от урагана „Харви“, от космическата агенция съобщиха, че преразглеждат плановете за завръщането на двамата астронавти и техните проби в града.

НП/ Бгнес