Тайни и загадки

Да вярваме ли на историята, която ни разказват в учебниците?

Има множество каменни артефакти от древния свят, направени от най-твърдите скали на планетата, като гранит и диорит.

Стандартните теории за тяхното производство изглеждат недостатъчни, поради прецизността и точността на изработката им.

Наличието на камъни с толкова изящна изработка, датиращи от преди повече от 5000 години остава загадка и до днес.

В зората на човешката цивилизация древните строители сякаш използвали технологии, създадени хилядолетия след това.

Не само качеството на изработката смайвала изследователите, а и внушителната маса и размери на някои от камъните, използвани за построяването на монументални структури.

Необяснимо е как хората са били способни да изработят, пренесат и да съвършено да разположат някои от тези масивни каменни блокове.

Става дума за загадъчни археологически обекти като Баалбек в Ливан, Саксайуаман и Мачу Пикчу в Перу, Тиахуанако и Пума Пунко в Боливия, Великденските острови, Стоунхендж в Англия и естествено Великите пирамиди и храмове в Египет.

Но това са само малка част от примерите.

При много от тях има камъни, които не бихме могли да повдигнем дори и днес с помощта на най-големите кранове в света.

Забелязват се дупки и процепи в най-твърдите скали на Земята, които биха могли да бъдат направени само с диаманти.

Как е възможно всичко това? Другия важен въпрос е защо? Защо древните хора са избрали да строят конструкциите си с толкова огромни, тежки и твърди камъни.

По някаква необяснима причина предците ни са избрали трудния път.

Изумителните способности на древните инженери

Това, което те са успели да направят, освен да оставят доказателства за тяхното съществуване, е да ни изумят с техните невероятни способности.

Мистериите на великите инженери остават неразгадани.

За да придобиете представа за размера и теглото на един 200 тонов каменен блок – най-тежките блокове използвани за строежа на сфинкса, можем да го сравним локомотив на влак.

6 осният локомотив тежи около 200 тона. Представете си да трябва да ги разположите един върху друг. Това би било кошмар.

Стандартните кранове, които виждаме в градовете ни, могат да повдигнат максимално 20 тона.

Специални кранове могат да повдигат впечатляващите 50 тона. Има и такива, които може би биха достигнали 200 тона, но те са изключителна рядкост.

В САЩ има само 2 такива. Те биват управлявани от дългогодишни специалисти, със специално разрешително.

Според египтолозите, каменните блокове били повдигани на 15 метра над земята с помощта на рампи, лостове, въжета и огромно количество работна ръка.

В търсене на отговори Джон Антъни Уест посетил строителен обект, за да провери точно как се мести нещо, тежащо 200 тона.

Отнело на 20 мъже 6 седмици само да се подготвят повдигнето на бойлер, тежащ 200 тона, с помощта на един от най-големите кранове на света.

Как древните инженери са били способни да пренасят тези немислимо тежки каменни блокове?

Мистерията на Баалбек – откритието на най-големите каменни блокове

В долината Бекаа, на север от Бейрут, седят останките от древния финикийски град Баалбек, някога наричан „Градът на Слънцето“.

В древния свят, според изследователите още преди 11 000 години, Баалбек бил средище за преклонение пред финикийския бог на небето Баал.

В сърцето на града бил изграден храм, посветен на Баал, за чийто основи, останали и до днес, били използвани най-големите каменни блокове намирани някога.

В сравнение с тях, 200 тоновите блокове, използвани в Гиза, изглеждали като лего.

Три от блоковете, познати като „трилитон“, тежали по 800 тона. Някои изследователи смята, че те били поставени там от римляни около 27 година пр.Хр.

Но доказателствата говорят друго. Те най-вероятно са хилядолетия по-стари.

Общото тегло на цялата основа е 5 милиарда тона. Недалеч от руините има каменна кариера където се намират най-масивните каменни блокове, открити някога.

Варовиковият монолит, в превод от арабски наречен „Камъкът на бременната жена“, тежи над 1200 тона.

Той бил оставен в кариерата, тъй като качеството на камъка не отговаряло на стандартите и при пренасянето му щели да му бъдат нанесени щети.

През 2014 на друга експедиция бил открит още по-масивен каменен блок. Неговата тежест била приблизително 1650 тона и е официално най-големия древен каменен блок за сега.

Според Греъм Хенкок тези блокове са изградени много преди построяването на храма. Неговите думи ни карат да се замислим сериозно: „Те са дело на оцелелите от изгубена цивилизация.“

ancient-origins.net