Новини

Да вярваме ли във фантастичната измислица за паралелните светове

Появилият се неотдавна сериал „Странни неща“( Stranger things) повдигна много въпроси и нови разсъждения относно различните светове.

Освен че очертава носталгична картина, която ни връща към 80-те години, той развива хипотезата за съществуването на паралелни вселени, които до голяма степен съвпадат с визията на съвременната наука.

Същността на сериала е, че ние се опитваме да разберем веригата на мистериозни събития и изчезвания, които се появяват в един малък град.

Скоро главните герои разбират, че това е много по-трудно отколкото изглежда и поредицата от странни инциденти е резултат от взаимодействието на паралелни вселени.

Идеята за съществуването на паралелни светове

Идеята за съществуването на две паралелни вселени, различни една от друга вече бе обяснено от хипотези на квантовата механика, гравитацията, както и други научни области.

Това не означава, че Вселена населена с чудовища и други странни същества трябва непременно да бъде далеч от нашата собствена, защото никоя научна теория не е доказала това напълно.

Но фактът, че съществуването на множество вселени, според изследователя Брайън Грийн, „не противоречи на законите на физиката“ и привлича значителен интерес.

Фантастична измислица

Според сюжета на поредицата „Странни неща“ жителите на град Хоукинс в Индиана са опасно близо до паралелна вселена противоположна на нашата.

Тя е осеяна със смърт и населена с чудовища. Но едно от чудовищата внезапно някак прониква в нашата вселена.

Независимо от факта, че самият сериал изглежда просто като страховита фантастика. Идеята за паралелни вселени съответства на най-малко една научна теория.

Тя се основава на квантовата механика, теорията за множеството светове на Хю Евърет (един от героите в поредицата съответства на учения).

Хю Еверет е изтъкнат физик, развил своята теория през 50-те и 60-те години на миналия век. Неговата хипотезата се изразява в това, че Вселената може да се дублира с всяко наше решение.

Например, поглеждаме ботушите си и решаваме дали са мръсни или не. Стигайки до извода, че те са мръсни, обуваме чифт обувки. В този момент, когато сме взели решението нашата Вселена вече е създала и други варианти.

В единия от вариантите например ботушите ни са чисти, нашият двойник ги обува и отива на работа. Така нашето аз се мултиплицира в няколко копия в различни вселени.

Въпреки това, следва да се отбележи, че според Еверет, нововъзникващите теории не могат да комуникират една с друга.

Много взаимодействащи светове

Наскоро професорът по физика от университета в Тексас, Бил Поарие представи вид подобрена версия на теорията на Еверет.

Основната разлика в теорията на Поарие е възможността за взаимодействие на паралелни вселени и липсата на концепция за мултиплициране на тези вселени от време на време както е описано от Хю Еверет.

В хипотезата на Поарие тези вселени вече съществуват преди да сме взели решение. Бил Поарие твърди също, че съседните светове не са много различни един от друг и приличат на купчина палачинки.

Всяка видима промяна от нас означава, че вселените са на много голямо разстояние и не могат да си взаимодействат.

Всъщност, теориите за паралелните вселени са вероятно толкова, колкото звездите в самата вселена. Но всички те имат един сериозен недостатък – нито едно предположение не е доказано.

Браян Грийн, друг изследовател на темата твърди, че преди 13 милиарда години е имало не един, а няколко Големи взрива.

Щом взривовете са няколко, то и Вселените са няколко. По този начин можем да сравним устройството на Космоса с швейцарско сирене, в което всяка дупка е отделна Вселена.

От време на време тези вселени могат да се сблъскат създавайки „микровълнова фурна“ като оставят следи забелязвани от учените. Някои го наричат реликтово излъчване.

В заключение Грийн казва: „Ако ние наистина живеем в свят на пресичащи се една с друга вселени, няма да има нищо изненадващо в това, ако микрочастица, отделена от протоните в Големия адронен ускорител, се премести от нашата Вселена в следващата такава“.

Източник: mixstuff.ru