Тайни и загадки

Дали Хитлер наистина е „Хистер“ в катрен II – 24 на Нострадамус?

Коя е личността описана като  “Германското дете” в известното  четиристишие и какво точно ни казва това послание? Защо визионерът е използвал толкова завоалиран език?

Нека припомним, че Мишел дьо Нострадам твори в епохата на Инквизицията.

За да остане в сянка, астрологът целенасочено използва “загадъчна” стилистика. 

Прогнозата на Нострадамус?

По този начин осигурява оцеляването си във време на жестока гонитба на всяко съдържание излизащо извън рамките на църквата.

Колкото до четиристишие II – 24, Бернар Шьовиняр, университетски изследовател в Боргон, напомня, че  “Хистер” е латинското наименование на река Дунав.

Интерпретацията на катрена може да доведе до объркване.

“Нищо в него не показва, че говорим за Фюрера”, категоричен е Шьовиняр.

Но Джон Хоуг, автор на “ Нострадамус и Антихриста” намира връзката именно в тази следа: Хитлер е израснал по поречието на Дунава, в днешна Австрия.

Според Хоуг, фонетичната прилика е забележителна, а продължението на поезията разкрива “повлечените от желязна клетка” еврейски жертви към концлагерите.

Протировечивите хипотези

Съществуват многобройни контратези на твърдението, че Нострадамус изобщо е визирал Адолф Хитлер в този катрен. 

Един исторически факт обаче е сигурен: това е “нездравословния” интерес към кодовете на Нострадамус, който Третият райх показва по време на управлението си.

Нацистите виждат отлична възможност за контрол на колективното съзнание. Парадоксално, френският ясновидец е от еврейски произход.

Гьобелс, Шеленберг, Крафт – всички тези личности са свързани със завещаното от Мишел дьо Нострадам. 

Хитлер нарежда на своя министър на информацията и пропагандата- Йозеф Гьобелс да впрегне пророчествата на Нострадамус в служба на нацистката партия.

Известно е, че Валтер Шеленберг, шеф на външно разузнаване, заявява в мемоарите си: 

“Френският дух бе разтърсен от малка брошура, разпространена от наши агенти и самолети, с анонс, че това са пророчествата на Нострадамус. Много от тях  наистина бяха включени.

Но тази брошура предсказваше ужасяващо унищожение от „летящи адски машини“, споменавайки, че югоизточна Франция ще бъде пощадена.

Никога не бих си представил, че тези брошури могат да предизвикат такъв ефект. Всички усилия на френските власти да предотвратят големия поток от бежанци към югоизтока, бяха напразни!”

По-късно,  министър Гьобелс ще отиде лично в Националната библиотека в Мюнхен, за да „заеме“ изданието на Пророчествата от 1557 г. от Лион. 

Фалшификацията на пророчествата

По този начин, Карл Ернст Крафт, швейцарски астролог в служба на нацистите заявява, че Райхът ще живее хиляда години!  

През февруари 1941 г., в Брюксел, Крафт публикува “Как Нострадамус вижда бъдещето на Европа ?” книга, преведена на много езици.  

Изправен пред пораженията на Третия райх, Крафт е принуден да изготви фалшиви пророчества, използвани като „психологическо оръжие“ срещу окупираните страни.  

Резултатът вероятно се показва незадоволителен, тъй като  Крафт загива трагично на 8 януари 1945 г. в концлагера Бухенвалд.

През 20-те и 30-те години на миналия век, Германия и Райхът са потопени в мистицизъм и окултни практики. Именно в този контекст нацистите адаптират Свастиката.

Става въпрос за орнаментален мотив открит в различни древни култури (например, можем да го наблюдаваме  и във вила Армира, по наши земи).

Наименованието “свастика” идва от санскрит и означава “благоденствие и късмет”. В Евразия Свастиката представлява слънчевият знак. 

Ето как този загадъчен символ, наред с много други е присвоен от нацистите в подкрепа на идеологията им. И какво по- силно оръжие от самите предсказания на Мишел дьо Нострадамус ?

Източник: (« Les prophéties  de Nostradamus »,) RMC découvertes ; bm- lyon