Тайни и загадки

Дали наистина разкриха най-странната мистерия на Леонардо

Учени смятат, че са разкрили една от най-странните загадки на Леонадро Да Винчи скрита в негова картина. Защо стъкленото кълбо в картината „Salvator Mundi“ (Спасителят на света) не отразява и не изкривява светлината както би било очаквано? 

Отговорът на експертите

Отговорът според компютърните модели на екип от изследователи в Калифорнийския университет е, че на картината Иисус държи кухо кълбо, което би изглеждало по начина, по който Да Винчи го е нарисувал. 

Те установили това с помощта на 3D модел, който им показал, че изобразеният предмет е кух. 

Методът на учените за измерване е включвал различни нови технологии

Според някои историци да Винчи нарочно нарисувал кълбото по нереалистичен начин.

Но все пак с помощта на компютърен графичен метод изследователи успели да екстраполират триизмерни детайли от двуизмерния образ и да пресъздадат това, което Да Винчи нарисувал преди векове. 

От начина, по който е нарисуван плата минаващ зад кълбото си личи, че Леонардо е имал ясна представа как работят стъклените кълба.

Всъщност се знае, че по това време той изучавал оптиката. При повечето от гънките на плата няма изкривяване, но тези зад кълбото са по-различни. 

Изображение А показва как биха изглеждали гънките при солидно кълбо. А изображение В показва как биха изглеждали те зад кухо кълбо.

Картината, която бе продадена за 450 милиона долара през 2017, правейки я най-скъпата в света, все още е обект на спорове.

Някои изследователи твърдят, че Маестрото просто допринесъл за изрисуването на някои части от картината или дори, че нямал никакво участие. 

Но твърдението, че Леонардо няма пръст в това произведение е просто спекулация. Напротив има мнения на изследователи, че това е картината на картините.

В проучването си екипът от Калифорнийския университет пише: „Този анализ ни показва, че Леонардо разбирал оптичните свойства на кухите кълба и знаел как да ги изобрази.“ 

Но дори учените не могат да отговорят на въпроса кога и как Леонардо е добил това знание.

Sciencealert