Дали НАСА е открила вкаменелости с извънземен произход на Марс?

От приземяването си (преди повече от пет години) на червената планета, марсоходът Curiosity направи невероятни открития.

Всяко ново изображение, снимано от Curiosity, помага на учените да опознават Марс все по-добре. Чрез анализиране на различни изображения учените успяха да си създадат представа за това как е изглеждал Марс в далечното минало.

Сега, благодарение на нова поредица изображения, направени от една от седемнадесетте камери на марсохода Curiosity и излъчени от повърхността на червената планета, изследователят Бари ДиГрегорио, автор на книгата „Марс: Живата планета и микробите на Марс“, забелязал на повърхността на червената планета нещо много необичайно.

Според него, това може да се окаже разтърсващо откритие: „Те много приличат на трейс фосилите от Ордовик (геоложки период от палеозойската ера), които съм изследвал и фотографирал на Земята“, каза той.

„Ако не са трейс фосили, какви други геоложки обяснения ще предложи НАСА?“ Въпреки факта, че марсоходът Curiosity ни предложи безпрецедентни гледки от Марс и невероятни изображения на марсианския пейзаж, наскоро забелязаните малки формации на Марс може да са най-голямото откритие досега.

Тайнствените фигури са ясно видими на повърхността на Марс в нещо, което според НАСА може да са кристали или минерали, останали в пролуките, където кристалите се разтварят.

Сега марсоходът Curiosity ще се върне обратно в района, където за пръв път е забелязал загадъчните черти, за да хвърли още един поглед. „Тази зона беше толкова интересна, че се върнахме, за да стигнем до мястото, където марсоходът беше паркиран“, обясни Кристофър Едуардс, член на екипа, в актуализация от 3 януари на мисията на Curiosity.

Независимо от факта, че най-вероятното обяснение за тайнствените структури е естествена формация, Паскал Лий от института за проучване на Марс заяви:

„Изображенията на Curiosity наистина възбуждат любопитството ни. Трудно е да се каже какви са загадъчните миниатюрни пръчици.

Те може да са доказателство за биотурбация, което се случва, когато организмите, живеещи в утайките, оставят отпечатък върху тяхната структура.

Типичен пример за биотурбация е създаването на червееви дупки. Такива дупки, някога пълни с утайки, вкаменени и след това изложени на ерозия, могат в крайна сметка да изглеждат като пръчици“.

„Ако твърдях (а аз не го твърдя), че виждат биотурбация на Марс, това би било изключително твърдение“, добави той.

Трудно е за науката да разбере какви са те. Структурите са наистина малки, около милиметра широки и пет милиметра дълги. Експерти посочват, че ъгловата им форма показва, че може да са били образувани от малки кристали.

Кристални форми се срещат често на Земята и се образуват в резултат от разтварянето на  кристалите в скалите.

Трудната част обаче е да се разбере какво именно представляват, защото въпреки факта, че марсоходът Curiosity на НАСА е една малка мобилна лаборатория, би било почти невъзможно да се разбере дали структурите са органични по природа без да ги върнат обратно в лаборатория на Земята.

„Голямо предизвикателство е  да разграничим тези две неща на Земята без да можем да ги поставим в лаборатория, за да ги проверим за наличие на органични вещества“, каза Ашвин Васавада, учен по проекта Curiosity. „Имаме съвсем ограничени възможности, за да разберем дали нещо е биологично или не.“

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.