Новини

Дали пък денят променил света не е в навечерието на Хелоуин?

Какви неограничени възможности ще се открият в областта на манипулирането на съзнанието? Защото е съвършено ясно, че този, който ще охранява главния компютър, именно той ще стои на стража на Световния ред.

Навечерието на Хелоуин, през 1938 година, се превърнало в един от страшните дни в историята на САЩ.

Масова паника, многобройни ранени и загинали – всичко започнало на 30 октомври с обичаен на пръв поглед радиоспектакъл, който бил транслиран от радиостанцията СиБиЕс.

Кореспондентът на СиБиЕс обявил, че на Марс са регистрирани експлозии. След това се изказал учен, който казва, че на Марс не може да има живот. И че едва ли марсианците са стигнали до там да се избиват, ако въобще съществуват.

Концертът продължил, след това бил прекъснат със съобщение за това, че в едно неголямо американско градче е нахлула войска от марсианци. След това всичко било устроено като репортаж от мястото на събитието.

Около 40 минути след началото на предаването на слушателите напомнили, че това е нереален репортаж, радиопостановка, но било вече късно. Паниката била обхванала цяла Америка.

Ръководството на една от най-големите в това време в САЩ мрежи не можело да бъде обвинено в некомпетентност, наивност и непознаване на собствената си аудитория. Тогава защо продуцентите са решили да плашат с марсианци хората, които вярвали в тяхното съществуване?

Излиза, че устроилите този глобален номер предварително са предполагали последиците от толкова мащабна провокация.

Значи, по същността си, това е бил експеримент, който изучавал реакцията на американското общество на изключителни събития. Както се оказало, това разучаване не се ограничило само с територията на САЩ.

След това няколко пъти се опивали да повторят нещо подобно прилагайки произведението на Хърбърт Уелс на местни условия.

Най-успешният опит е в Еквадор през 1949 година. Той, между другото, завършил печално.

Когато станало ясно, че това все пак е постановка, разярената тълпа нахлула в радиостанцията и 6 души загинали, а създателят на радиоспектакъла бил принуден да емигрира във Венецуела.

НП/2019