Новини

Дали поведението и мислите ни могат да бъдат следени?

Полицията в Канада започва програма за следене на „негативното“ поведение, чрез база данни, оценяваща „риска“.

Това се случва след имплементирането на закон за ограничаване на свободата на словото, маскиран като защита срещу „реч на омразата“.

Базата данни включва детайлна, но „деидентифицирана“ информация за живота на хората, събрана от разговори между полицията, социалните служби, здравни работници и др.

Те използват базата данни, за да следят поведението на уязвими хора, като малолетни и бездомни, без регулации или съгласието на обществото.

Програмата вече е стартирана Онтарио и Саскачуан, като тя използва високо чувствителна информация за живота на гражданите.

Информацията в базата данни включва това, дали определен човек взима или е взимал наркотици, дали е бил жертва на нападение, дали живее в „негативен“ квартал и др.

Проследяващата база данни, основана на риск, е част от метод за контрол наречен „The Hub model“.

Той обединява полицията, училищата, социалните работници, здравните работници и провинциалното правителство.

Живот, като във филм – „Специален доклад“

Филмът „Специален доклад“ бе като предсказание и предупреждение за насилствената намеса на някои технологии в живота ни.

Според проучване на „UpTurn“ прогнозиращият контрол, от страна на полицията, е въведен и в поне 20% от най-големите полицейски управления в САЩ, освен в Канада.

Но според учени като професор Суреш Венкатасубраманиан от университета в щата Юта, алгоритъмът, използван за целта, е далеч от безгрешен.

Информацията за хора, за които се смята, че са „риск“, се споделя между агенциите и полицията.

Тя се добавя към базата данни, когато се прави оценка на човека чрез внезапна намеса, за да се понижи нивото им на риск.

Намесите могат да варират от почукване на вратата и разговор до насилствена хоспитализация или арест.

Според разследване на „Motherboard“, групата, чиято информация преобладава в базата данни на няколко региона, е на непълнолетни деца на възраст между 12 и 17.

Някои от интервенциите били осъществени без никакво съгласие. В някои случаи деца на 6 години били подложени на проверка.

Мислите ли че тази практика ще намери място и в други страни? До кога ще бъде използвана “защитата“ като оправдание да бъде отнемана свободата?

motherboard.com