Новини

Дали властта на Фейсбук е прекалено опасна за обществото?

Един от основателите на Facebook, Крис Хюз, призова федерални регулатори да разделят компанията на части.

Според Хюз, Марк Зукербърг притежава прекалено голяма власт чрез компанията, която в сегашния ѝ облик представлява монопол.

„Време е Facebook да бъде разделен“, каза Хюз пред New York Times. „Властта на Марк е безпрецедентна и не-американска.“

Хюз е един от основателите на компанията и един от създателите на програми като така наречения News Feed на Facebook.

Той напуска компанията през 2007, за да се присъедини към първата президентска кампания на Барак Обама, като ликвидира всичките си акции от компанията през 2012 година.

Сега Хюз казва, че с ужас наблюдава как компанията, за чието създаване е помогнал, се е превърнала в „бегемот“ чрез придобиването на Instagram и WhatsApp, заплашвайки да унищожи свободата на словото и иновациите на други компании.

Заплашена ли е свободата на словото?

Според Хюз, най-голямата заплаха, която новия начин на управление на Facebook представлява, е „едностранната властта на Зукербърг над свободата на словото.

„Няма прецедент за възможността му да следи, организира и дори да цензурира разговорите на 2 милиарда човека.“

„Влиянието на Марк е смайващо, много по-голямо е от който и да е друг в частния сектор или работещ за правителството“, казва Хюз.

Зукербърг притежава на практика безграничен контрол над алгоритми.

Те определят какво виждат милиардите потребители на Facebook в началната страница, какви настройки за сигурността използват те и дори какви съобщения могат да получават на платформата.

Хюз добавя, че: „Марк определя правилата за това как да бъдат разграничени заплашително и опасно слово от просто обидното. Той може да избере да блокира който и да е конкурент.“

Освен конкуренцията, Марк Зукербърг блокира и все повече хора с различно политическо виждане. През изминалите седмици той е блокирал десетки консерватори с милиони последователи на различни платформи.

В телевизионно интервю за NBC Хюз каза, че причината, поради която говори сега е увеличаващата се власт на Facebook, която излиза извън контрол.

„Той е прекалено влиятелен, защото няма шеф, защото няма регулаторна агенция на федералното правителство.“

Призив за разделянето на Facebook

И други се включиха към призивите компанията да бъде разбита на отделни части.

Един от тях бе сенатор Елизабет Уорън. В Twitter тя написа:

„Крис Хюз е прав. Технологичните компании имат прекалено голяма власт – над икономиката ни, над обществото ни, и над демокрацията ни. Те премахват конкуренцията, използват личните ни данни за печалба, вредни са за малкия бизнес и иновациите.“

Какво мислите вие? Как може да бъде ограничена властта и контрола на корпорации като Facebook. Представляват ли те заплаха за свободата ни?

dailymail.co.uk