Новини

Държавното погребение на кралица Елизабет II

Държавното погребение

на британската кралица Елизабет II е определено за днес. В Лондон пристигнаха над 500 държавни глави и високопоставени фигури от чужбина. 

Държавни глави от цял свят се стичат в Лондон, за да се присъединят към членовете на кралското семейство за отдаване на последна почит на Елизабет II.

Целият британски политически елит

и бивши премиери също ще присъстват. От цяла Европа пристигнаха монарси, много от които са кръвни роднини на кралицата. Тук са императорът и императрицата на Япония.

България е представена от българския президент Румен Радев и от Симеон Сакскобургготски.

Кралица Елизабет II е пета братовчедка

на децата на Симеон Сакскобургготски по линията на династията Сакс Кобург Гота. Макар да е по-малък с 11 години от кралицата, той ѝ се пада „чичо“.

Кръвната връзка между семействата датира още отпреди 5 поколения. Нещо повече – княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд, е била и близка приятелка на британската кралица Виктория, за което свидетелстват запазените и до днес писма между двете. 

Гостите на събитието ще са над 2000

Струпването на толкова много хора на едно място в британската столица е предизвикателство за охраната. Това налага Лондон да организира най-голямата операция в сферата на сигурността, провеждана някога в британската столица, предаде Асошиейтед прес.

Британският крал Чарлз III благодари на всички, които са подкрепили него и семейството му след смъртта на 8 септември на майка му, коментира Франс прес.