Тайни и загадки

Дейвид Айк: Хората ще преминат на следващото ниво от своето събуждане

Мисля си за един президентски дворец, наречен Белия дом. И за това кой е новият президент?
Има много начини, по които можем да приемем резултатите от изборния ден. Повече от 300 млн. души в Америка трябваше да изберат между катастрофата и бедствието. Политическата система трябва да представя гражданските интереси и избор. Не е трудно обаче да се манипулира този избор, ако се контролират възможностите за избор. В този случай изборът беше между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Подходящо би било да наречем Клинтън – катастрофа. Със сигурност, ако Клинтън беше спечелила изборите, Америка и Западния свят, щяха да са вече във война с Русия. Все още не изключено това да се случи. Но този сценарий щеше да е 100% сигурен, ако Клинтън беше спечелила. Това беше и причината за демонизирането на Русия.

Вместо това обаче мнозинството избра Донълд Тръмп. Въпросът е защо? Има някои позитивни обяснения за това. Според мен той ще е пълно бедствие като президент и гласувалите за него ще се разочароват от избора си. Случващото е показател за очевидна промяна в човешката психология и възприятие на света и политическата система. Това би трябвало да е позитивно. Тръмп е възприеман от мнозина като аутсайдер, който предизвиква статуквото в политическата система и се обявява срещу него.

За да разберем защо Америка направи този избор, трябва да обърнем поглед към възприятията и разбиранията на хората. Цялата политическа кариера на Хилъри Клинтън се основава на корупция, манипулации и злепоставяне на опонентите й. От една страна имаме разбиранията на хората за Клинтън като ярък представител на статуктовото. В тези времена на промени тя доказа, че е невъзможният избор. Хората отказват вече да се подчиняват на установения политически ред и политическата класа, която е диктувала посоката на развитие на света и живота на хората толкова дълго време. Така че не става дума какъв е Тръмп? Важното е друго. Какво е възприятието на хората за него. Мнозинството го смятат за аутсайдер.

Причината за този вот е идентична с тази от референдума BREXIT във Великобритания. Той отразява именно масовото отхвърляне на политическата класа, така че може да се каже, че живеем във времена на големи промени в световен мащаб.

Не смятам, че Тръмп ще успее да изпълни обещаното, трябва да обърнем по-голямо внимание именно на причините за неговото избиране за президент. Голяма част от избирателите гласуваха за Тръмп, просто защото той не е Хилъри Клинтън. Но и обратното е напълно валидно. Голяма част от избирателите дадоха своя глас за Клинтън, само защото тя не е Тръмп. Това е почти необичайно поведение, защото мнозинството от избиратели не гласуваха за определен кандидат. Те гласуваха срещу кандидата, когото харесват най-малко.

Така или иначе изборът е направен и сега въпросът е от тук накъде. Това зависи от Доналд Тръмп и дали той ще се превърне в поредния политически клоун. Но аз смятам, че хората ще се разочароват от него. Защото ако това се случи, тогава хората ще минат на следващото ниво от своето събуждане. Тогава те ще разберат, че самата политическа система е проблемът, а не конкретният човек или политик. Трябва да минем на следващото ниво от пробуждането си и да разберем, че политическата система няма да промени нищо. Промяната ще дойде, само ако мнозинството престане да сътрудничи на политическата и финансовата класа, която диктува структурата и устройството на обществото.

Трябва да спрем да сътрудничим на несправедливите закони. Те са създадени, за да ни отнемат свободата и да контролират изборите ни. Трябва да спрем да се заблуждаваме и да минем към следващото ниво. Трябва да спрем да възприемаме един човек като аутсайдер, който просто ще промени цялата политическа система. Мисля, че през следващите месеци ще се убедим, че това не може да се случи. Трябва да разберем как единственият начин да спрем неколцина да налагат волята си над мнозинството? И той е като спрем да им сътрудничим. Особено по отношение на всички опити от тяхна страна да ограничат свободата на избора ни.

Така че според мен хората наистина ще се разочароват през следващите месеци. Изборът на Тръмп за президент е като вик за помощ, но единственият начин да променим съществуващата политическа система е като й се противопоставим заедно.

НП/Дейвид Айк