Новини

Демократи внасят текст за импийчмънт на Доналд Тръмп

Демократите от Камарата на представителите

ще внесат в понеделник законов текст с призив за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи членът на Камарата Тед Лию, цитиран от Ройтерс.

Лию беше сред активните участници в инициативата за импийчмънт срещу Тръмп през декември 2019, която в крайна сметка се провали в Сената. Той посочва в Туитър, че сега има 180 поддръжници за нов законов текст за импийчмънт след атаката срещу Капитолия в сряда, извършена от поддръжници на Тръмп.

Сенаторът от Републиканската партия Пат Туми

заяви, че според него Доналд Тръмп е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт. 

Туми, представляващ щата Пенсилвания в горната камара на американския Конгрес, не каза обаче дали би гласувал за отстраняването му от поста.

Според публикация през декември миналата година президентът е звънил и на ръководителя на следствената група към държавния секретар на щата.

Името на чиновника не се съобщава,

но президентът е опитал да го убеди, че той ще стане „национален герой“, ако открие доказателства за фалшификация.

Разговорът се е състоял малко преди Коледа, когато чиновникът е проучвал твърденията за фалшификации в предградие на Атланта.

Експерти смятат, че този разговор може да се третира като възпрепятстване на правосъдието или други углавни престъпления, макар че предупреждават, че доказването им ще бъде сложно.