България

Ден 3: Случаите в България станаха 52 с 2 починали пациенти

9-годишно дете от Англия е 52-рият случай на коронавирус, регистриран в България. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг, предаде БНР. 

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус, с почти никаква клинична картина, уточни проф. Венцислав Мутафчийски.

Детето е чужд гражданин. Положителната проба е дало късно снощи, съобщи още на редовния брифинг ген. Мутафчийски. 

Чичото на детето, който е извън България, е бил контактен със сестра си, която също е заразена, информира Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол, предаде Novini.bg.

„В стремежа си нашите туристически фирми и хотели да запазят бизнеса си, приемат хора, които са безотговорни“, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

Седми случай на заразен с коронавирус чужд гражданин в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта, предаде БНР.

Преди три дни семейство с три деца беше поставено под домашна карантина. Вчера възрастен британец беше приет в инфекциозното отделение на Благоевградската болница.

Тази сутрин беше потвърдена положителната проба за 9-годишно дете, което също е на почивка в Банско с чичо си. Тестът на мъжа още не е готов.

Общият брой на заразените у нас с коронавирус вече става 52. Два от случаите са смъртни. 

Ген. Мутафчийски изказа благодарността си на всички българи, които си стоят вкъщи и удовлетвореността си от ръкоплясканията на гражданите в подкрепа на медиците.

„Разбирате ли за какъв къртовски труд става въпрос“, каза той във връзка с това, че всички лекари, контактни с пациенти с коронавирус инфекция, ще останат поне още 14 дни затворени в болниците. 

„В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи.

В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония – 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите – 368″, обяви Мутафчийски. 

По думите му Корея и Китай са светлия лъч, че строгите мерки дават резултат, тъй като случаите на заразени за денонощие драстично намаляват. 

„Във Великобритания все още върви тенденция за невзимане на никакви мерки, според тяхна някаква теория. Мерките, които се взимат навсякъде в Европа, са бързи. Страните като че ли взимат все по-рестриктивни мерки. Оформя се тенденция да се осигурят маршрути за пренасяне на товари. Разшириха се страните към които не се препоръчва пътуване. Все още не сме сттигнали до това, да забраним категорично пътуването“, заяви Мутафчийски. 

„Следим 80-годишната пациентка пациентката в „Пирогов“, тъй като тя отговаря на силно-застрашените от смърт.Тя е с инсулт, но е в стабилно състояние, не е интубирана. В „Пирогов“ е приета и една от регистрираните преди това, която е на домашно лечение“, обяви той. По думите му не е ясно защо е приета, изпаднала е в паника. Няма никакви основания да бъде приета. Тя е гражданка на Северна Македония“, уточни Мутафчийски. 

„Ски дестинациите са интересна дестинация за разпространение на коронавирус. Охлаждането на носоглътката прави вируса много по-лесен за заразяване“, заяви още ген. Венцислав Мутафчийски.

Епицентър