Здраве

Десет начина да се справим с изолацията и пролетната умора

Борбата с пролетната умора всяка година ражда нови практики. Но тази година това е по-важно отвсякога заради битката с коронавирус и принудителната изолация вкъщи.

Когато дойде това време от годината за съжаление много от нас започват да се чувстват отпаднали и уморени. Ако не е нещо сериозно   това е т. нар. пролетна умора.

Още повече, че състоянието не бива да бъде бъркано със заболяване и излишна паника.

От една страна, смяната на часовниците с един час напред по време на лятното часово време, създава промени и разминавания в човешкия организъм.

От друга, синхронът на физиологичното действие на органите се променя и телата са принудени да се приспособят към новия сезон. И това не е фантасмагория, а доказано от медицината състояние.

Проучванията показват, че процентът на сърдечни удари се увеличава през първите 3 дни след настъпването на лятното часово време.

Епинефринът е хормон, който се освобождава по време на стрес. Откритието е направено с изследвания на кръвта, седмица след смяната на времето.

Алергиите са друга причина за пролетната умора

Цъфтящите лалета и пърхащите пеперуди са добре дошли след мрачните облачни и снежни дни, но те могат да причинят множество неприятности на страдащите от алергии.

Течащият нос, синузита и главоболието могат да окажат влияние върху спането нощем.

От една страна са хубави ярките лъчи на слънчевата светлина в късния следобед ни радват, но ние сме затворени вкъщи.

Въпреки това, ярката светлина стимулира производството на хормона серотонин.

С това се повишава температурата на тялото и се разширяват кръвоносните съдове, предизвиква се чувство на спокойствие и сънливост, които ни подтикват към следобедна дрямка.

Как да преодолеем пролетната умора затворени у нас?

1. Опитайте да ядете повече плодове и зеленчуци и избягвайте по възможност тежките зимни храни.

2. Правете поне 10 дълбоки вдишвания 3 пъти дневно. Упражнявайте дихателни практики.

3.  За който може: яжте шоколад.

Той съдържа анандамид, който влияе върху съответните рецептори в мозъка по начин, сходен с този на влиянието от марихуаната и другите канабиноиди.

От друга страна тираминът и фенилетиламинът спомагат за повишаването на енергия, тъй като имат стимулиращи свойства, подобни на тези на амфетамина.

4. Влизайте под душа преди лягане.

Топлият душ отпуска тялото и го предразполага за сън. Чрез вземането на душ преди лягане също се изчистваме от цветния прашец или алергените, които биха могли да са се събрали по кожата или облеклото дори стояли на терасата.

5. Позволете си да се наспивате. Нека тялото ви се адаптира към новия ритъм постепенно.

6. Пийте много вода.

Тя прочиства токсините от организма. Дехидратацията може да предизвика главоболие и умора. Питейната вода може да бъде едновременно най-простото, но и най-ефективното решение за умора.

7. Тренирайте.

Опитайте упражнения, които спокойно могат да бъдат правени у дома и да са полезни за раздвижването. Предимството е на стараната на тези с двор, но пък става и в къщи.

8. Взимайте хладен душ при условие, че издържате на студ.

Тази практика има освежаващ ефект. По темата е писал не един медицински експерт. Дори има специални техники, които се преподават. Но не го правете самоцелно и без да сте подготвени.

9. Създайте си настроение за активен живот между четири стени и бъдете ангажирани с приятни занимания въпреки изолацията.

10. Медитирайте за емоционален баланс.

Не бива да забравяме, че тази изолация би могла да повлияе по различен начин на всички нас. Едни ще се заобичат за цял живот, при други отдавна тлеещ раздор може да бъде взривен за миг.

Кризата на изолацията ще отмине и тогава ще решите окончателно личните си проблеми. Бъдете преди всичко отговорни въпреки  нагласата към човека до вас.

НП©