„Десетият“ представи новия световен ред

Apple представи Iphone X („десетият“),  с който започва второто десетилетие на смартфона. На пазара излизат два по-класически модела и самостоятелен умен часовник.

По традиция фирмата не разкрива никаква информация за новите си продукти до самата пресконференция, но експертите не се съмняваха, че сред тях ще бъдат няколко модела смартфони от серията iPhone, както и актуализирана версия на „умния“ часовник „Епъл уотч“.

Предната страна на смартфона „Десетият“ е изцяло екран и се активира с разпознаване на лицето, стана ясно по време на представянето. Моделът е по-бърз и мощен отколкото другите модели. Според главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук „той ще отвори пътя на технологиите от следващото десетилетие“ и ще се превърне в „най-големия напредък от оригиналния ‘iPhone, пуснат през 2007 година“. Както се предполагаше, започва производството на най-сложния смартфон, създаван някога от „Епъл“. Той наистина е с безрамков OLED екран, по-добра камера, сензори за триизмерно лицево сканиране за отключване на устройството и функция за безжично зареждане. Освен това „ултра-iPhone-ът“ е без бутона „Начало“, а датчикът за отпечатъци е поставен под дисплея.

Според прогнозите на Ройтерс цената на такъв модел може да надхвърли хиляда долара. Новото поколение Apple Watch Series 3 пък има безжичен модем, което дава възможност на устройството да работи независимо от iPhone. По-рано за повиквания, съобщения или музика трябваше задължително устройството-майка – сматфонът – да е наблизо.

Планира се на пазара Apple Watch да излезе на 19 септември. Цветовете са три: бял, бледорозов и тъмносив. Цената ще бъде от 149 до 199 долара. Часовникът има нов двуядрен процесор, нов микрочип за блутут. Появява се и висотомер и усъвършенстван сензор, който изкарва броя на ударите на сърцето в минута на екрана.

Събитието се проведе за първи път в залата за презентации, наречена в чест на основателя на компанията Стив Джобс. Залата е разположена на територията на наскоро открития кампус Apple Park в Купертино (щата Калифорния).

Във вторник пред масовата публика бяха представени и два нови модела на „Айфон“ (iPhone), наречени 8 и 8 Plus. Те са с преработен дизайн, стъкло и работят по-бързо от предишните модели, стана ясно по време на презентацията.

НП/ Бгнес

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.