Оповестиха откритие под Марианската падина с изключителна важност

Можете ли да си представите как е изглеждала нашата планета преди около 4 милиарда години? Учените казват, че зараждането на живота е било трудно. Тогава нашата планета преживява много чести астероидни и метеоритни удари, които разрушават повърхността на Земята. Според изследване, публикувано в Бюлетина на Националната академия на науките на Холандия, има живот на шест мили под морското дъно на Марианската падина. Екстремно място, където никой не е мислил, че съществува живот.

Учени се натъкнаха на екосистема на шест мили под Марианската падина. Откритието е от изключителна важност, тъй като то дава нови улики за намиране на извънземен живот в Слънчевата система. Микробите са изправени пред „мисията невъзможна“, за да оцелеят. В търсене на подслон в ранна възраст те се задържали дълбоко под повърхността в места, като шест мили под морското дъно, например.

Заключението на учените се основава на ново проучване и доказателства за микроби, които живеят днес под най-дълбокото място на Земята. Свръх масивния подводен каньон, наречен Марианската падина. С помощта на подводница с дистанционно управление екипът откриватели са изтеглил 46 проби от една скала, наречена серпентина. Мястото е от вулкан близо до Марианската падина, най-дълбокото място на Земята, югозападно от Япония. Live Science отбелязва, че серпентината може да е възникнала на над 12 мили под морското дъно преди да е била изхвърлена от вулкана.

Екипът от специалисти е воден от Оливър Плампър, изследовател в Университета в Утрехт. Иван Савов от университета в Лийдс, който също е работил върху изследванията казва, че констатациите разкриват „нов поглед върху обитаемостта на Земята“.

НП/ АС

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.