България

Дневен доклад за развитието на пандемията у нас към 17 март

Ген. Мутафчийски: Предлагаме повече от двама възрастни да не се събират на открито (ВИДЕО)

Заразените вече са 67, петима повече от вчера, заяви началникът на оперативния щабПредлаганата мярка за дистанция два метра не се отнася до промишлените предприятия.

67 са вече заразените у нас. Това е с петима души повече спрямо вчера вечерта“.

Това съобщи началникът на Централния оперативен щаб и началник на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

„Рано сутринта имахме среща с премиера и обсъдихме предприетите до момента мерки, до момента повечето хора спазват. Въпреки това ситуацията от последните дни с опашките пред магазини ни принуждават да предложим на премиера да се вземат допълнителни рестриктивни мерки, а именно – повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства“, посочи той.

И продължи:
„При струпване на опашки пред хранителните магазини хората трябва да бъдат на поне два метра един от друг, и при стриктно спазване на мерките вътре в самите магазини. 

„Това не се отнася за промишлените предприятия – там има специални мерки. Например, ВМА работи на дву-и три-екипен принцип – има екипи на разположение, но те са на повикване от вкъщи, и където е възможно на дистанционна работа.

За период от една седмица се сменят екипите, като при проява на зараза целият екип се поставя под карантина. И без това има забрана за планов прием, за женски и детски консултации, и т.н.“, допълни ген. Мутафчийски. 

Централният оперативен щаб обмисля и мерки за фирмите за кетъринг, които приготвят и доставят прясна храна, както и нови мерки при доставките на храни и продукти с ТИР-ове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на ТИР-ове, които разтоварят стоката си у нас и нямат други последващи курсове, да бъдат поставени под карантина.

Следващият обмислян вариант, е шофьор на ТИР, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация, и ще може да поеме следващ курс при пълно здраве. При третия вариант ако шофьорът е чужденец, има право да напусне страната най-късно до 12 часа.

 „Ние трябва да пазим медицинския персонал да се включи, когато се разгори огънят с пълна сила“, допълни генералът. Той допълни, че лекарите, които не са на дежурство, са задължени да седят по домовете си.

„Щабът се свърза с редица фирми, които приготвят готова храна. Повечето от фирмите разполагат с технологии за приготвянето на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да изкара до три месеца.

Препоръчахме тези фирми да се свързват с фирми за онлайн доставки на храна“, препоръча генерал Мутафчийски.

„Икономиката е изключително отворена и се нуждае от приток на различни компоненти, за да функционира. Има разбиране в ЕС, но не е достатъчно добре аргументирано, знаете, че много държави затвориха своите сухоземни граници, но пътуването на ТИР-ве в повечето е отворено“, поде той.

„Италия има 3233 случая, починалите са 349. Иран – 14 000. Испания – близо 10 000. Южна Корея – 84 нови случая, в Китай – 21 нови случая. В Германия има 1359 нови случая, 7200 са общия брой. САЩ имат 940 нови случая, 4725 общо. Швейцария – 2353. Великобритания – 1543. Нидерландия – 1400 случая.

Почти няма пощадена страна не само в Европа, а и в света. 182 723 е общият брой на заразените по целия свят.

Смъртните случаи са с 510 повече отколкото вчера. Близо 80 000 са възстановени от заболяването“, каза генералът.

източник