България

До какво ще доведат още два месеца строга карантина?

Мнозина плачат и страдат, че са поставени под карантина. Други изпълняват стриктно предписанията на властите. Има и трети, които гледат от различен ъгъл на ставащото.

Светът ще бъде променен неузнаваемо. Не, това не е поредната конспиративна теория, а предвидим факт.

Междувременно стана ясно, че конспирациите не чак толкова измислени. Въпреки това изолацията на хората е жизнено важна за борбата с вируса.

Необезпокоявани от никой властите ще могат да следят всеки един мобилен номер в страната. А някой досеща ли се, че това става и с интернет.

Въпросът е – Какво се случва?

Простичко и без увъртане да погледнем фактите, които ни връхлитат през последните дни. Задържане на хората по домовете им, извънредно положение, полиция, жандармерия, нови закони, строги мерки, затвор. А в Китай и още по-зловещо?

Ситуацията със заболелите от коронавирус не е добра, но пък не е и зле. Имало е къде по-страховите пандемии на планетата и такива мерки не са въвеждани.

От друга страна ни сервират десерта – лекарите и медицинските институти се обединиха в търсене на лекарство. И всичко това като никога досега. Докъде ще стигне всичко предстои да научим.

Тези на първа линия в борбата с вируса изнемогват и снимките им в социалните мрежи са повече от трогателни.

Малко екология не вреди

Може би най-ощетена в момента се чувства шведската активистка Грета Тунберг, която отхвърли образованието и се захвана да учи цивилизацията на екоморал.

За нейно огромно съжаление пандемията свърши цялата работа. Неприятна изненада, както биха казали нейните критици.

От друга страна ставащото с климата е удивително. Данните са в мрежата, но само една малка вметка е достатъчна да промени нагласите към карантината.

Сателитни снимки, направени от NASA, показват драматичен спад на замърсяването на въздуха над Китай.

Причината – огромна част от индустрията на втората световна икономика прекрати дейността си заради епидемията на коронавирус, написа The Independent.

Американската космическа агенция заяви, че промяната е ако не изцяло, то поне отчасти свързана с икономическото забавяне, причинено от усилията за овладяване на вируса. А сателитните снимка поразяват ума.

Същото е положението и с въздуха над цяла Европа. Само това да е ползата от пандемията – стига. А още два месеца карантина биха довели до драстични промени в цялата картина на климата по света, твърдят от Европейската метео служба.

Задълбочаване на кризата

От другата страна на медала е задълбочаването на икономическата и политическа криза. Тя е факт колкото и да се опитват да я прикрият с армия от платени проправителствени автори.

Европа не показа необходимата солидарност в най-трудните първи моменти и остави страните да се справят с пандемията сами.

Вероятно на някой в Брюксел му светна, че упадъка на съюза е на път да се случи и бе надеден медиен вой.

Активацията на мерки, милиарди в евро и речи за единство на ЕС звучат жалко на фона на активната помощ, която лекари от Китай подаряват с труда си на Италия.

Точно Италия, която е критикувана постоянно за ролята си на лошото момче в съюза пострада и продължава да страда от безхарактерното поведение на ЕК в първите дни на кризата.

И това не са фалшиви новини, а факти. Факти, които народите на Италия и Испания почувстваха на гърбовете си.

Фанфарите за европейска солидарност звучат с мелодията на Sonata no.2, op.35, 3 mov. на Фредерик Шопен.

В надпреварата за борба с вируса видяхме и световното икономическо лицемерие.

Огромни компании се затвориха в себе си и не правят нищо за своите служители. Други, точно обратното, успяха да дадат увереност на работниците си. И ето как светът се раздели отново.

Два месеца строга карантина вероятно ще помогне за частично справяне с опасната пандемия, но ще задълбочат кризата в разклатените общества.

Безработицата ще стане видима, още в първия месец от карантината. Работната ръка ще бъде обезценена в пъти.

И така икономиките ще понесат удара, който се отлагаше като на магия. Кризата вече е видима. Тя не е отвлечено понятие.

В социален план натежалите семейни отношения, заради затварянето на хората под един покрив, ще ескалират във вражди и само здравите психически ще устоят на изпитанието.

Другото предположение за бейби бум предстои да бъде доказано. Но съмнения за него чухме да споделя не един психолог. Страхът от бъдещето и несигурните финанси възпират двойките от подобен акт.

Краят на кризата

Краят на кризата не се вижда. И това устройва всички – засега. От демократи до диктатори. Друг е въпросът, че диктаторите се справят някак по-добре в битката с коронавируса, отколкото големите демократи.

В следващите месеци предстои да наблюдаваме една невиждана до сега пиеса. Броим мъртви хора като окосен сноп жито. И в същото време пускаме весели и жизнерадостни снимки в мрежата.

Чувство за съпричастност, човешката болка и страданието са на върха на камерата на смартфона. Но какво наистина е в душите ни?