България

Добра новина в битката с коронавируса в България

На фона на обявените случаи и нови забрани обявени в страната идват и добри новини от Кризисния щаб.

Трима са българските граждани дали отрицателни проби след лечението им, това заяви пред БНТ в предаването „Панорама“, главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев. 

Междувременно се въвеждат още рестриктивни мерки, които да помогнат в борбата с разпространението на COVID-19 у нас.

„Най-трудно ще бъде на органите на МВР във всички пунктове в областните градове, които ще контролират движението на гражданите. Но ние трябва да постигнем така желаното социално дистанциране, което в момента е единственото реално ефективно средство в създалата се ситуация“, отбеляза той.

Ангел Кунчев заяви, че хората, които ще осъществяват контрола, са наясно с тази ситуация. „Да, наясно сме, че тези мерки се взимат в петък, но така или иначе в рамките на един-два дни нещата ще дойдат на мястото си. Ние често сме критикувани за по-късните мерки. Но в момента България е един добър пример и това, което се случва тук за седмица, започва да се случва и в другите страни“, посочи главният здравен инспектор. 

„Това, което наблюдавахме през последните един-два дни, когато хората се изкушават да излизат, се наблюдаваше струпване на най-рисковата група – възрастните хора. Затова е и ограничението за пазаруване за тях. На никого не е приятно, но ако успеем в рамките на този месец да ограничим контактите, ще постигнем добри резултати“, подчерта той.

Очакванията са при дисциплинирани граждани в цялата страна да бъде овладяно положението и да не стигаме другите страни с тежка ситуация.

„Тези мерки имат за цел да не преминаваме към следващата стъпка – вечерен час, тотална забрана за движението на градовете, както е например в Италия“, заяви Ангел Кунчев.

БНТ/Панорама