България

Добрите новини за света попаднал под обсадата на вируса не спират

В момента окото на бурята е точно над Европа, но света започна да се вглежда все по-често в позитивните новини.

Огромна промяна се случва на планетарно ниво и тя ще отеква дълго след края на пандемията, написаха китайски медии.

Eдин малък пример от София,

който бе забелязан от десетки наши читатали От няколко дни небето над столицата е толкова чисто и синьо, че дори един самотен облак не можем да видим.

Да не говорим, че дори самолетите с така наречените „кемтрейлс“ порещи небето изчезнаха от погледа ни.

Станциите измерващи замърсеността на въздуха в десетки европейски столици отчетоха за първи път от години насам подобряване на въздуха.

В самия Китай карантината подейства толкова силно на околната среда и чистотата на въздуха, че това се отрази в световен мащаб на индекса на чистота на въздуха.

Силно редуцираното движение на автомобили се отрази позитивно на чистия въздух в Париж, Рим, Берлин и десетки европейски градове, които страдаха от прекаления трафик.

Най-чувствителна е промяната в Рим, където чистотата на въздуха е в пъти по-добра.

Ако оставим настрани чистота на въздуха идва на преден план и

Проявата на героизъм от човека

Кадрите с китайските лекари, които напускат огнището на заразата като победители обиколиха света и дадоха ясно послание към останалите страни.

На фона на пандемията се видя, че китайските общности са от най-отговорните граждани във всяка една страна.

Това италианците разбраха първи. После и останалата част на Европа усети с кожата си отговорността на китайците към кризата.

На фона на нарастващите съобщения тревожни съобщения от Европа останалата част от света някак се опитва да вдъхне кураж на своите граждани и да им даде надежда.

В САЩ, например, съобщенията на властите са премерени и внушават доверие.

В десетки страни по света властите решиха да спасят икономиката си с невиждани мерки за подкрепа както на бизнеса, така и на обикновения работник.

Пред заплахата от пълен провал на цели икономики, загуба на милиони работни места и предизвикателството самата цивилизация да претърпи крах наблюдаваме невиждано отношение към живота.

Във Великобритания например правителството заяви намерението да направи всичко възможно да спаси икономиката.

Спазването на правила и невиждани досега норми стана практика. Гласовете за въвеждане на нов вид световно управление може и да имат своите привърженици, но видяхме с очите си хватката над затворените градове в Китай да пада.

Междувременно стана ясно, че само обединените усилия на света без разлика от раса и социален статут могат да обединят човечеството буквално за дни пред една невидима заплаха.

Това е моментът, в който видяхме как световни звезди дадоха личен пример за справянето с кризата. А междевременно отново от Китай дойде и неочакваната новина за раждането на панда близнаци. И може би е добре да приемем този знак като позитивно послание от Вселената.

Вероятно тази пандемия ще постави сериозните въпроси, които е добре да решим заедно. Въпросите, които отдавна чакат своите отговори.

Светът се промени за много кратко време. Дали е пуснат умишлено или не, вирусът с корона обедини света по един невиждан досега начин.

Говорителят на кмета на Венеция казва: 

„Водата сега изглежда по-бистра, тъй като по каналите има по-малко трафик, което позволява на утайката да се задържи на дъното. Това е така, защото има по-малък трафик на лодки, който обикновено размества утайката и я издига на повърхността. „

Водата стана толкова бистра, че могат да се видят риби и дори лебедите и делфините се върнаха.

Говорителят добавя още: „Въздухът е по-малко замърсен, тъй като има по-малко вапорети и трафик с лодки, отколкото обикновено, поради ограниченото движение на жителите.“ 

Сателитните снимки също показват значителен спад в нивото на замърсяване в Италия по време на карантината на коронавирус. Според Европейската космическа агенция (ESA), емисиите на азотен диоксид са намалели значително в Италия след блокирането, причинено от разпространението на COVID-19, съобщава Mail Online.

Китай показа, че заразата е победима. Мечтата на човека за щастлив живот – несломима.