България

Докладът на НОЩ за днес и какво е реалното състояние у нас

Oще 26 нови случая на коронавирус у нас са регистрирани през последното денонощие и така общият им брой вече е 1981. Девет от новозаразените са настанени в болница, а активност е отбелязана в шест области.

През изминалото денонощие е починал един човек. Мъж на 72 г. в Област Силистра, който е имал придружаващи заболявания. Той е от Великобритания, съпруг е на българска гражданка.

Изследвани са 403 проби за изминалото денонощие, като общо до момента стават 57 634 или 8233 на един милион население.

Секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов съобщи в понеделник, че са установени 5 нови случая на деца между 6 и 17 години. В София са 3, в Благоевргад и Разград по едно дете.

Установени са пет нови случаи на заразени медици – двама лекари, една медицинска сестра, един санитар и едно техническо лице. 

В “Пирогов“ са четирима, в МБАЛ Пазарджик – един.

Излекуваните пациенти станаха 461. 

През изминалата седмица са се увеличили новите случаи

За периода 20-26 април са констатирани 433 нови случая на Covid-19, за 27 април – 3 май са 284 и от 4 до 10 май – 349.

Нараства броят на излекуваните пациенти, като за съответните три седмици те са: 39 през първата, 115 през втората и 138 за седмицата 4-10 май. 

Започват масови проверки за носенето на маски в градския транспорт

От понеделник глоби очакват пътниците на столичния градски транспорт, ако не носят предпазни маски. За това ще следят и екипите на Центъра за градска мобилност и полицията в превозните средства, които започват  съвместни проверки от днес.

Градският транспорт постепенно започва да движи с делнично разписание, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

“Целта е да може все пак да няма струпване на хора в градския транспорт. Напомням, че и по заповедта на министъра на здравеопазването маските в градския транспорт са задължителни. Моля гражданите да ги ползват!“, каза тя.

С намалено работно време и по зимен график ще се движи метрото, а нощният градски транспорт – няма да работи.