България

Докладът за днес е – Мъртви 22 : Излекувани 42

Потвърдените случаи на коронавирус в България е 565 души, съобщи пред журналисти шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За изминалото денонощие са регистрирани 24 нови случая, като 16 от пациентите са в болница. Изследвани са 299. Починалите вече са 22 души.

Излекувани са 42

Има още една положителна проба на спешен медик в София. Така заразените от бърза помощ вече са 8.

„Всяко медицинско лице, което има необходимост да се тества, се тества. Над 900 души са в обслужващия персонал на Бърза помощ. Вече са тествани над 100 и то пряко ангажирани с 8-те заразени и продължава тестването.

Заявени са 1000 теста, които ще се използват за скрининг, но по-важното е наблюдението на тези колеги, дали някой проявява симптоми и веднага да се реагира. Тестването продължава. Позитивни са 8 човека от 900″, каза Мутафчийски.

От новите случаи в София са 15. В „Пирогов“ са приети 4, в „Александровска“ болница – 1, от ЦСМП е установен 1, в „Токуда“ са приети 3, амбулаторните случаи са 8.

Във Враца е установена 1 човек. Във Варна в болница е настанена 1 жена, една пациентка е приета в болницата в Пещера, в Пловдив е хоспитализиран 1 мъж. В Русе е приета една жена, в Стара Загора – един мъж, в Сливен 1, в Хасково новоприетите са 2 – брат и сестра.

От всички заразени 201 са в болница, като 26 от тях са в тежко състояние.

От регистрираните случаи 57% са мъже, а 43 на сто жени.

Засега не се обсъжда отмяна на част от ограниченията, които бяха въведени за борба с корона вируса. „Броят на заболелите от корона вирус не намалява, а се увеличава, но има тенденция на по-бавно увеличаване. При нас нещата се движат в едни граници“, каза Мутафчийски.

Шефът на щаба обсъдил с премиера Бойко Борисов актуалната ситуация в България, коментирали и дали има възможност за промяна на мерките.

„Плод на тези обсъждания е заповедта на министъра на здравеопазването за фермерските пазари и всичко свързано с животновъдство и растениевъдство, както и заповедта за допуска до границите.

Има възможност за по-далечен хоризонт за мерките, но още е много рано, за да се правят такива заключения. Със сигурност до Великден мерките трябва да останат непроменени“, каза Мутафчийски.