Новини

Дойче веле за доклада на САЩ. Има ли извънземни?

Който се интересува от НЛО

и винаги се е питал дали американското правителство и тайните служби не укриват нещо, още този месец ще получи възможност да научи повече по въпроса.

Специална работна група към американското Министерство на отбраната ще представи пред Конгреса доклад за НЛО.

Той ще включва всички информации, които служителите на Пентагона са успели да съберат.

С други думи: представителите на военното министерство официално ще оповестят какво знаят до момента за неидентифицираните летящи обекти в американското въздушно пространство, като информацията ще бъде достъпна и за обществеността. 

95% от случаите имат обяснение. А останалите 5%? 

Ави Льоб, професор в Харвард, обяснява защо представянето на доклада в Конгреса се очаква с толкова голям интерес:

„Този нов доклад се различава коренно от водените досега дискусии по темата, тъй като се базира на доказателствен материал, събран от военните с помощта на инструменти като радари и инфрачервени камери“.

Според него данните в доклада най-вероятно ще свидетелстват за „възможното съществуване на обекти, движещи се по начин, който не може да бъде обяснен с познатите ни технологии“. 

Според проучване на „Галъп“ от 2019 година една трета от американците вярват, че поне в някои от случаите на забелязани НЛО става дума за истински извънземни космически кораби.

Ханс-Вернер Пайнигер се занимава с НЛО още от 15-годишна възраст. Председателят на Дружеството за изследване на феномена НЛО подчертава, че за повечето забелязани странни летящи обекти има съвсем обикновено обяснение:

„От 1972 година насам сме анализирали 4500 такива случаи в немскоговорящото пространство и само за 5% не сме успели да намерим обяснение. Но вероятно и при тези случаи става дума за природни феномени, които ние просто не можем да обясним“, казва Пайнигер. 

Моментът не е случаен  

Изготвянето на доклада за НЛО бе едно от условията за приемането на бюджета от 2,3 милиарда долара, за който Конгресът се договори през декември миналата година.

Тогава бе казано, че в рамките на шест месеца Пентагонът и тайните служби трябва да представят подробен анализ на данните за НЛО.

Фактът, че тази тема изобщо влиза в дневния ред, може да се интерпретира като признак за това, че водещи американски политици очевидно се отнасят сериозно към въпроса за съществуването на извънземен живот.

Ханс-Вернер Пайнигер от Дружеството

за изследване на феномена НЛО казва, че след всички случаи, които е анализирал, продължава да се отнася скептично към вероятността забелязаните странни обекти действително да са извънземни космически кораби.

„Ако действително става дума за извънземен интелект, който ни посещава, би трябвало да откриваме известни сходства – например във формата на космическите кораби или тяхната траектория. Но такова нещо няма“, казва Пайнигер.

Той не изключва съществуването на извънземен живот, но въпреки това смята, че засега не ни посещават извънземни.   

Автор: Карла Блайкер, Дойче веле