Новини

Контролът над съня – новите внушения на Холивуд

Вода пълни мивката, стича се по ръба и наводнява стаята

В средата на една градска улица стои фигура, чиято глава е увита в пластмаса и вибрира диво.

Жена се покатерва на маса в изоставена операционна зала, в търсене на бебето, което току-що е родила и е изчезнало безследно.

Сцени от филм или неразбираеми сънища, които си спомняме само 2 минути след като сме се събудили.

Картините, които се появяват в сънищата често са обезпокоителни и необясними. Обикновено те са извън нашия контрол, въпреки че в някои фантастични филми, героите могат да моделират своите сънища.

Някои области на психологията и неврологията вече са предложили обща картина на това, което се случва в мозъка на хората докато сънуват.

Но до каква степен могат да се контролират сънищата наистина възможно ли е това?

Случайно и ли не, наскоро се появиха два сериала, пресъздаващи именно контролът над съня.

Единият е представен като черна комедия, а другият е многопластов психологически трилър, но и двете продукции са построени върху хипотезата, че външни агенти могат да манипулират сънищата, които сънуваме.

„Dream Corp LLC“ е сериал с ротоскопична анимация, който разказва за пациенти, чиито сънища се записват и анализират.

Той съчетава анимация с живо действие, за да разкаже историята на отчаяни хора, които търсят помощ от съмнителен квалифициран учен, за да подобрят живота си чрез контролирано сънуване.

„Falling water“ („Падаща вода“) пък разгръща идеята за навлизането в сънищата на други хора.

Според официалното резюме на сюжета,

става дума за трима наглед несвързани хора, които бавно осъзнават, че сънуват отделни части на един общ сън.

Колкото по-дълбоко стигат, толкова повече разбират, че виденията в общия им сън може би са ключ към съдбата на света.

„Всички ние сънуваме и когато го правим смятаме, че сънищата ни принадлежат. Ами ако грешим? Ами ако някой може да влезе в сънищата ни и да се разходи там?

Имали ли сте усещането, че сънят иска да ви каже нещо? Ами ако сънищата ни определят времевата линия на нашето развитие?

Представете си абсолютната свързаност на съзнания, просто чиста комуникация на ментално ниво. Ако можете да влезете в съня на човек, ще можете и да го моделирате по своя воля.

Ще се оформи голяма битка за човешките сънища. Който има контрол над тях, ще контролира и целия свят.“

„Когато спи, мозъкът ни остава на линия, макар че той не е толкова активен, колкото когато сме будни“, казва Робърт Стикголд, изследовател на съня в Харвард.

Мозъкът се нуждае от време,

за да обработи цялата информация, докато един човек е буден, а по време на сънищата информацията може просто да бъде сортирана и приоритизирана в една друга част.

„Как мозъкът може да прави това, все още е въпрос на спор между учените“, казва Моран Сърф, професор по невронауки и бизнес в Северозападния университет в Илинойс и научен консултант за сериала „Falling Water“.

Сърф, който изследва как сънищата си взаимодействат с краткосрочната памет твърди, че една теория ги описва като начин мозъкът да проучи потенциалните резултати за скорошно събитие.

От друга страна, теорията на Фройд твърди, че мозъкът използва сънищата, за да извика потиснатите спомени.

За повечето сънуващи, резултатът е един

озадачаващи образи и сцени, които често изчезват след събуждане. Някои хора обаче изпитват осъзнатото сънуване, при което са наясно, че сънуват и дори могат да контролират съня.

Контролът над съня е водещ в историята на „Dream Corps“, в който доктор Робъртс подлага на експеримент пациентите в своята лаборатория и ги въвежда в съновидения, в които те се изправят пред проблемите си.

В този процес те осъществяват промени в живота си, но с някои странични ефекти, които променят времевата линия.

Да виждаш това, което някой друг сънува,

не е звучи толкова пресилено. Наскоро учени използваха функционален магнитен резонанс.

Те сканираха мозъка и успяха да визуализират изображения само на базата на дейността на мозъчната дейност. Но контролът над съня също е възможен.

„В момента ние сме в началото на етапа, в който регистрираме действията, които можете да направите на един човек, докато спи и те да повлияят на неговия сън, т.е. да проникнете в неговата реалност“, казва Моран Сърф.

Например ако напръскаме с вода лицето на сънуващия, вероятно и в съня ще се появи вода. Това би могло да се визуализира с водопади или плуване в океана, например.

Що се отнася до способността за групово сънуване, както при героите във „Falling Water“, учените не отричат възможността за практикуването му. Може би не е случаен фактът, че точно сега се появява такъв сериал.

Още през 80-те години инициатива, наречена The Lucidity Project (Осъзнато сънуване) провела експерименти с групово сънуване.

В него участниците твърдят, че са успели да достигнат определено ниво на комуникация помежду си насън.

НП/ по материали от чуждата преса