Древен амулет против злото. Символ на енергия и вечното движение

Окото на Ра, или Слънчевото Око, е олицетворявало могъщество и власт, огън и светлина, бдителност и бързина на реакцията и е било способно да изгори всеки враг.

То обикновено е изобразявано във форма на кобра и крилато в чест на богинята Нехбет, понякога със слънчев диск. Но каква е вибрацията, която е кодирана в него? И как тя гони злите сили?

Слънчевото Око се отъждествявало с Уаджет. Една от малкото богини, чиято змийска природа не предизвиква съмнения. Също с Нехбет, Маат, Хатхор и с всички богини, изобразявани във вид на лъвици: Тефнут, Сохмет, Мехит.

Окото на Хор е наричано още Атшет, или Всевиждащото. То е и Окото на изцелението, олицетворявало съкровената мъдрост и зрението на душата, ясновидство.

Жреците са го връчвали на фараоните като са изричали специални заклиняния.То е изпълнявало защитна функция и е символизирало изцеление и възкресение след смъртта. 

Както гласи „Книгата на мъртвите“: „Окото на Хор награждава с вечен живот и то ме защитава дори когато е затворено“.

Окото на Хор е изобразявано във вид на око с вежда и спирала под тях, която някои изследователи интерпретират като символ на енергията и вечното движение.

Амулети, отблъскващи злото, във вид на Окото на Хор, са носили много египтяни. От фараони до обикновени хора.

Те са поставяни в погребалните пелени на мумиите и починалите, отъждествявани с Озирис, сякаш възкръсвали в Задгробното царство.

НП/2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.