Новини

Древен текст описва Исус Христос като променящ формата си

Неотдавна доклади на египтолози заляха световните новини с информация за новоразшифрован египетски текст.

Датиран е на над 1200 години и текстът противоречиво описва Исус като способен да променя формата си. Но точно толкова бързо, колкото историята си проправи път през големите новинарски сайтове по света, тя изчезна и почти не се споменава оттогава.

Защо изследванията около този текст са изчезнали?

Защо на практика не е имало научен дебат по темата?

Написан на коптски език, древният текст е от името на св. Кирил Йерусалимски, изтъкнат богослов, живял през IV век.

Той разказва част от историята на разпятието на Исус с апокрифни сюжетни обрати, някои от които никога не са виждани преди.

Те са разкрити благодарение на превод, извършен от Рудолф Ван ден Брук от Университета Утрехт в Холандия и публикуван в книгата „Кирил от Йерусалим за живота и страстите на Христос“

Древният текст обяснява защо Юда

използва целувка, по-специално, за да предаде Исус. Според каноничната библия апостол Юда предава Исус в замяна на пари, като използва целувка, за да го идентифицира, което води до ареста на Исус.

Тази апокрифна история обяснява, че причината, поради която Юда е използвал целувка е, че

Исус е имал способността да променя формата си

Тогава евреите казаха на Юда: Как да го арестуваме [Исус], тъй като той няма нито една форма, но външният му вид се променя.

Понякога е румен, понякога е бял, понякога е червен, понякога е с пшеничен цвят, понякога е блед като аскет, понякога е младеж, понякога е старец.

Това кара Юда да предложи да използва целувка като средство за идентифицирането му.

Ако Юда беше дал на арестуващите описание на Исус, той можеше да промени формата си. Като целува Исус, Юда казва на хората точно кой е той.

Според Ван ден Брук, обяснението

за целувката на Юда се намира за първи път в Ориген, богослов, живял 185-254 г. сл. н. е.

В своя труд, Contra Celsum, древният писател, заявява, че „на онези, които са го виждали [Исус], той не изглежда като всички.“

Текстът е един от петдесет и петте коптски ръкописа, намерени през 1910 г. от селяни, копаещи на мястото на разрушения манастир Архангел Михаил от пустинята край Ал Хамули в Египет.

Очевидно през Х век монасите

са погребали ръкописите на манастира в каменна вана за съхранение.

Манастирът преустановява дейността си в началото на 10-ти век и текстът е преоткрит през пролетта на 1910 г. През декември 1911 г. той е закупен, заедно с други текстове, от американския финансист J.P. Morgan.

Колекциите му и описаният текст сега се съхраняват в библиотеката и музея Morgan в Ню Йорк.

Докато заглавията по време на съобщението

бяха доста сензационни и описват текста като съдържащ разбиваща християнството информация, издателят никога не твърди нищо подобно.

Ясно е също така, че текстът не е измама, а истински, публикуван от уважаван учен от забележителна академична преса (Е. Дж. Брил).

И така, защо толкова завладяващ текст не е довел до по-нататъшни изследвания, тълкувания или дискусии сред учените?

изт.