Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Древна гробница в България в топ 3 на историческите загадки

Има тайни, чието разгадаване отнема дълги години, но има и такива,  които не могат да бъдат разгадани в продължение на векове. Особен интерес представлява всичко, което е смесица от легенди и реални истории. 

По-долу са представени някои древни загадки, които продължават да интригуват онези, които се опитват да ги решат. Някои от тях са толкова лесно достъпни, че можете лично да ги разгледате и докоснете, а експертите могат да ги изучават в свободното си време.

 

Ръкописът от Сибиу

През 1961 година бил открит документ, наречен „Ръкописът от Сибиу“. Той съдържа 450 страници и се отнася към 1500 година.

Вниманието на експертите привлякло неговото съдържание. В документа имало технически описания, отнасящи се до артилерията, балистиката и многостепенните ракети.

В ръкописа също така подробно се разказва за успешното изстрелване на многостепенна ракета пред очите на хиляди жители от град Сибиу през 1555 година.

Авторът на ръкописа, Конрад Хас, прилага чертежи на ракетата, която е проектирал и построил.

Смята се, че ръкописът от Сибиу е първият документ, в който подробно се описва ракетостроенето. Хас също така подробно е изложил идеята за съвременните космически апарати, ракетното гориво, течногто гориво и делтовидното крило.

Кой именно се е занимавал с изучаването на ракетостроенето дълго преди съвременните космически полети, си остава загадка.

Гробницата на Чингисхан

Веднага щом 65-годишният Чингисхан през 1227 година издъхнал, започнали да се появяват легенди за неговата смърт.

По някои предположения, той умрял или след падане от кон, или по време на битка с китайците. Други разказвали, че или е заболял от пневмония, или е загубил твърде много кръв след кастрация. 

Имената на хората, които направляват хода на времето и историята

Но не само причината за смъртта на Чингисхан е останала загадка – неоткрит остава и неговия гроб. По завета на Чингисхан, са го погребали на тайно място, а онези, които са го погребали, били умъртвени, за да се осигури тяхното мълчание.

Легендите добавят още повече загадъчност: в някои от тях се казва, че специално изменили руслото на река, за да премине над неговия гроб, в други – че над гроба му прекарали 1000 коня, а след това над него били посадени дървета.

Търсенето на гробницата на Чингисхан продължава независимо от множеството трудности. Тази територия досега е слабо изучена, размерите на степите са огромни и вероятно за тяхното обследване ще са необходими още дълги години.

Гробницата в Поморие

Край град Поморие в България, сред лозята и градините, се крие ръкотворна тайна. Така наричаната тракийска гробница в Поморие, или Куполната гробница, представлява полуцилиндричен свод, в средата на който има куха колона с диаметър над три метра.

Към върха тя постепенно се разширява и става едно цяло с външната стена на гробницата. По примерни оценки гробницата е строена между втори и четвърти векове на нашата ера.

Съществуват признаци за това, че преди вътре в колоната е имало вита стълба. В края на 50-те години гробницата е била реконструирана.

Експертите не могли да установят конкретното наименование на строежа и на това как са могли да го построят с такава точност в онова далечно време.

За пръв път изследване на гробницата е правено през 19 век. Тогава двама братя археолози от Чехия, Карел и Херман Скорпили, направили няколко рисунки и записи за този паметник.

Те, както и повечето историци, предположили, че това е гробница. Но някои изследователи смятат, че това е било мавзолей, построен като паметник на герой от онези времена.

Изследванията продължават и сега – тяхната задача е да се установи какво е било предназначението на този древен комплекс и кой го е построил?

listverse.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.