Новини

Древна находка на над 6000 години крие тайни послания, видими само през нощта

Докато изследвали

древна археологическа находка, близо до Давидстоу, археолози откриват около 105 гравюри върху плосък камък (с каквито покриват долмените).

Там има натрошени кварцови блокове и парчета от артефакти. Две мостри са датирани от късния неолит и ранната бронзова епоха. Скалното изкуство е видимо на слаба югоизточна слънчева светлина или на лунна светлина.

Този древен обект

е бил общ център за събиране през късния неолит, последният период от каменната епоха преди около 6000 години.

Археолозите вярват, че находката е била използвана за ритуали, между които и такъв, включващ „разбиване“ на кварцови блокове.

„По време на нощни снимки, при отблясъците на камерата, внезапно видяхме още гравюри, очевидно предназначени да се виждат през нощта и на лунна светлина.

Стоунхендж също има такива и още много ще бъдат намерени по обектите, ако хората ги гледат на различна от дневната светлина.“, споделят от екипа.

Древните култури свързват нощта

и тъмнината със „свръхестественото и с изострянето на сетивата“. Затова експертите вярват, че плоският камък от фермата Hendraburnick е играл важна роля в странните езически обреди преди хиляди години.

Кварцът има луминесцентни свойства и отразява и лунната светлина и светлината на огъня. Човешкото око възприема цветовете и сенките различно през нощта и на дневна светлина.

Сътвореното би било видимо

на лунна светлина. Натрошеният кварц може да е бил използван като част от нощната активност на обекта, за да разкрива изкуството по определен начин.

„След ритуала падналият на земята натрошен кварц би могъл да формира по-широка платформа или дъга. Те пък биха продължили да блестят на лунната светлина и така да разширяват аурата на плоския камък“, твърди д-р Анди Джоунс.

Много учени смятат,

че плоският камък е използван за погребване на мъртвите. Други са убедени, че е естествено образувание.

Д-р Анди Джоунс и колегите му, обаче, са открили слой от шисти под 35 000 паундовия плосък камък.

А това показва, че той е занесен там от място в долината на реката. С други думи, той не е естествена формация, а е пренесен до сегашното му място преди хиляди години.

НП/2022