Новини

Древни клинописни надписи разказват за възможна заплаха за Земята

Преди 3000 години астролозите

на царя на Асирийската империя внимателно наблюдават небето и това, което откриват и пишат на клинописни плочи, дава изключително ценна представа за неща като слънчеви изригвания и други космически събития, които са актуални и днес.

Известно е, че преди около 2700 години астролозите наблюдават нещо, което привлича вниманието им. Те записват това събитие на каменни плочи.

По това време се говори

за странно червено сияние в небето. Екип от учени от университета в Цукуба открива три древни клинописни плочки, които се отнасят до събитие като „червен облак“ и текст, който гласи „червеното покрива небето“.

Според Science Daily изследователите сравняват откритите концентрации на въглерод-14 в пръстените на дърветата от същия период с тези, които са открили и стигат до потресаващо заключение.

Масивно древно дърво говори за изместване на полюсите на Земята, което може да е довело до изчезването на неандерталците.

Оказва се, че асирийците,

които са живели дълго време от незапомнени времена, могат да подадат ръка за помощ на съвременните учени, които изучават Слънцето.

В списание Astrophysical Letters изследователите обясняват, че настоящата слънчева активност представлява още по-голяма заплаха, отколкото преди хиляди години.

Факт е, че съвременната цивилизация е напълно зависима от електронната инфраструктура, която е много чувствителна към променливото космическо време.

Знанията придобити от асирийците

ще ни помогнат да се подготвим за бъдещи слънчеви събития, казват учените.

Според изследователите това е интересно от историческа гледна точка, тъй като на тези клинописни плочки са направени най-ранните записи на слънчеви събития.

По този начин древните

асирийски астролози, които са писали тези текстове, са дали друг пример за това как изучаването на миналото може да помогне за подобряване на настоящето и понякога дори да предскаже бъдещето.

Древните астролози не просто са наблюдавали Слънцето и неговото влияние върху земята.

Те също проследяват комети, метеорити, планетни движения и други небесни явления, които могат да предвещават специални събития за техните общества.

НП