Тайни и загадки

🎧 Древният ритуал на Слънцето изправя учените пред ребус

Екип от чилийски археолози,

историци и астрономи се натъкнаха на редица каменни структури, които може би са част от мистичен древен слънчев календар.

Той е бил използван от инките преди хиляди години. Откритието е направено в район, известен като Camino del Inca, в пустинята Атакама в Чили.

Изследователите откриха структури,

известни с името сайла. Колоните с височина 1,20 метра помагат на местните жители да определят в кой специален ден от годината ще бъдат огряни от изгрева. Но това е само началото на загадката.

Учените казват, че такива структури са откритивани през годините, но все още не се знае напълно тяхната функция. Екипът предполага, че е извършван специфичен ритуал на Слънцето, които е непознат на учените.

Историци предполагат,

че структурите са астрономически маркери, свързани с подходящи дати на календара на инките и са използвани за предсказания.

Установено е, че те са перфектно ориентирани и подравнени с изгрева на есенното равноденствие и зимното слънцестоене.

„Беше изненадващо особено за нас. Работим с инструменти с висока точност, но преди повече от 500 години инките са успели да създадат слънчеви календари по идеален начин без нашата технология“, казва астрономът Хуан Кортес.

Цивилизацията на инките

винаги е била обгърната в мистерия. Техните познания за света, науката и космоса удивяват учените от десетилетия.

И до днес остава загадка за традиционната наука как и откъде те са получили това познание.

НП/2021