Новини

Разкопаха нацистки лагер на смъртта. Откритието вледени археолозите

С нахлуването в Полша през 1939 г. нацистка Германия планира да унищожи не само държавата, но и полската нация. Намерението е поляците, активно ангажирани в дейностите на полската държава, да бъдат убити, а останалите да бъдат превърнати в роби. Нацистите са извършвали множество зверства по време на Втората световна война.

За осъществяването на тези планове окупаторът  започва изграждането на лагери на полска територия.

Архивна снимка на Собибор
Архивна снимка на Собибор

В много случаи, за да прикрият доказателствата за действията си, те са избивали свидетелите като са ги изгаряли. Едно от тези места е „Лагерът на смъртта“ в Собибор, Полша. Наскоро той бе разкопан отново от археолози. А това, на което се натъкнаха се оказа твърде шокиращо.

Към края на войната, когато поражението изглежда неизбежно, нацистите опитват да прикрият следите на жестоките зверства, които са извършвали в Полша. Те изгарят лагерите до земята и запълват гробовете с бетон.

Екип от полски и израелски археолози осъществи мащабно изследване на мястото в Собибор, с цел да разкрие какво се е случвало там и какви са останалите следи от деянията на немската армия.

археолози полша

Един от израелските археолози, Йорам Хайми е имал двама чичовци, които са били убити именно в този лагер.

ключове хитлер

Предметите, на които се натъкват са комплекти от брави и ключове, с които са заключвани затворниците в килиите си. Откриват също и много лични вещи сред руините, като този пръстен, чийто надпис гласи: „Ето, ти се освети при мен“.

пръстен война

Археолозите откриват и множество тела. Малко над 60 затворници успяват да се измъкнат живи от лагера в края на войната. Останалите са хвърлени в масови гробове, като този.

масов гроб полша

Голяма част от лагера е унищожен, но най-ужасяващите останки все още са съхранени, като част от стените на газовите камери.

газова камера

„Никога няма да разберем как някой някога може да е извършвал такива ужасяващи престъпления. Но сега жертвите, открити на това злокобно място най-накрая ще могат да бъдат погребани с уважението, което заслужават“, споделят археолозите.

лагер полша

Пожеланието нищо подобно никога не се случва отново на човечеството е основиния мотив движил работата на екипа по разкриването на зловещото място.

НП/sobibor.info.pl