Тайни и загадки

Дяволското число, което се появява отвъд нашето разбиране за ред

Дали всичко около нас има фундаментална структура, която може да бъде видяна чрез специални числа.

Брилянтният физик Ричард Фейнман вярвал силно в това казвайки, че всички стойностни теоретични физици трябва да се замислят над този въпрос.

Той нарекъл това „една от най-големите мистерии във физиката, магическо число, което се появява по причини отвъд нашето разбиране.“

Фундаменталните истини

Това магическо число, наречено константа на фината структура, е фундаментална константа със стойност равна почти точно на 1/137, или 1/137,03599913, за да сме по-точни.

Тя се означава с гръцката буква алфа – α. Причината е прагматична. Алфа е толкова специално, защото то е най-добрият пример за просто число – такова, което не се нуждае от единици.

То съчетава три от фундаменталните константи на природата – скоростта на светлината, електрическия заряд на електрона и константата на Планк.

Мистериозния характер

на 1/137 е неговата позиция на кръстопътя на ключови сфери във физиката като относителността, електромагнетизма и квантовата механика.

Според физика Лорънс Ийвс, професор в Нотингамския университет, ако трябва да изпратим сигнал към извънземните, за да им покажем, че сме усвоили контрол над планетата и космоса това послание може да е числото 137.

Според него извънземните също биха го знаели, особено ако става дума за научно напреднала цивилизация.

Числото учудвало и други велики физици, включително и нобеловия лауреат Волфганг Паули, който бил обсебен от него през целия си живот. „Когато умра, първият ми въпрос към Дявола би бил какво е значението на константата на фината структура.“, шегувал се Паули.

Какво е фина структура?

Една от употребите на това мистериозно число е измерването на взаимодействието на заредените частици като електрони с електромагнитни полета.

Алфа определя колко бързо един зареден атом би излъчил фотон. То влияе и върху светлинните детайли излъчени от атомите.

Учените успели да наблюдават модел на промяна на светлината, идваща от атомите наречен „фина структура“. Оттам идва и името на константата.

Тази „фина структура“

се наблюдава и в слънчевата светлина и светлината идваща от звездите.

Константата се появява и в други ситуации, което кара физиците да се питат защо. Защо природата настоява за това число?

То се появява в различни калкулации още от края на 19-ти век като поражда редица опити да бъде намерена „Голяма обединена теория на всичко“, която да включва и константата.

И до ден днешен няма отговор

на тази мистерия. Според скорошните изследвания през последните 6 милиарда години константата се е повишила, но незначително.

За тези от вас, които са математици начинът да се достигне до алфа е е като поставим константите h, c и e заедно в уравнението.

До сетния си дъх прочутият физик Ричард Фейнман смятал, че 137 е ключът към тайните на Вселената.

bigthink