Дзен учител ни казва какво всъщност означава „Обичам те“

Една от най-големите крачки във всяка връзка е изричането на думите „Обичам те“.

Винаги има съмнения и въпроси около тези красиви думи. Дали наистина го мислим? Дали това е правилната крачка?

Дали го казваме за себе си или за другия човек? Върху тези въпроси размишлява будисткият Дзен учител Thich Nhat Hanh в книгата си „Как да обичаме„.

Има определена част в книгата, която ни показва, че „Обичам те“ може би не означава това, което си мислим.

Какво означава „Обичам те“?

Ученията на Thich Nhat Hanh за любовта са изградени върху идеята, че „разбиране е другото име на любовта.“

Според Hanh истинската любов е пълното разбиране към страданието на партньора ни.

Според него, когато хората кажат „Обичам те“, те най-вече мислят за себе си. Но истинската любов изисква да се освободим от егото си, осъзнавайки, че сме заедно на това пътешествие.

„Често пъти, когато кажем „Обичам те“, ние се фокусираме върху идеята за „Аза“ и мислим само за себе си и кой кого обича. А всъщност трябва да се фокусираме върху качеството на любовта, която отдаваме. Ние сме твърде вглъбени в идеята за същността си.“

Ние си мислим, че имаме същност?

„Няма такова нещо като отделна индивидуална същност. Цветето е съставено от компоненти, които не са цветето, както и водата и слънчевата светлина. Ако премахнем всички части, които не са цветето, няма да остане цвете. То не може да съществува само по себе си.

Така е и при хората. Ние сме изградени от части, които не са самите нас – Слънцето, Земята, родителите ни, предците ни. Ако тези елементи не съществуват, не съществуваме и ние. Ако видим естеството на тази философия във взаимоотношенията ни, ще разберем, че болката и страданията на нашия партньор са и наши, както и щастието им.

Когато гледаме на нещата по този начин, ще започнем да се държим по различен начин. Това може да облекчи толкова много страдания в живота ни.“

Две части се сливат и стават една

Според Thich Hanh истинската любов изисква да осъзнаем, че ние и човека, когото обичаме, сме станали едно цяло. В любовта няма „Аз“.

„Границата между вас и другия човек вече не съществува, когато сте в дълбока връзка. Вие сте тях, а те са вас. Вашето страдание е тяхно страдание. Това, което ви се случва, се случва и на човека, когото обичате, и обратното.“

consciousreminder

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.