Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Един от най-мистериозните и древни храмове не намира обяснение

Най-старият храм на Земята може да е построен от почитащ черепите култ. Само на шест мили от древния град Урфа в Турция има останки от древен паметник. Той е строен преди около 12 000 години от група тайнствени строители. Комплекса Гьобекли тепе е мистерия за археолозите.

Експертите все още не знаят кой е построил този завладяващ обект, смятан за около 6500 години по-стар от Стоунхендж и около 7000 години по-стар от най-старата от пирамидите. Открити части от череп със загадъчни гравюри по тях правят загадъчния археологически обект още по-загадъчен.

Руините на Гьобекли Тепе са признати за най-старото място за поклонение, построено от човечеството. Неговите огромни колони са с височина няколко метра, гравирани с фигури, барелефи с лешояди, скорпиони и други същества. Входната врата е заобиколена от изваяни зверове са препратка към света на мъртвите или към духовното.

Досега там са открити поне 20 каменни кръга – храмове. Но всеки следващ път учените откриват още нещо. Този път там са огкрити три човешки черепа с преднамерени разрези по повърхността им – тази практика може да е първата по рода си от неолита. Смята се, че служи за почит към мъртви роднини или за отблъскване на врагове.

С помощта на усъвършенстван компютърен софтуер учените сравнили символите с конфигурации в небето и установили, че те са свързани със събитие станало около 10,950 г. пр. Хр.

Сега археологът Юлия Грецки и нейните колеги от Немския археологически институт откриха в Гобекли Тепе три фрагмента от черепи с модификации, които досега не са били наблюдавани сред човешки останки.

Но екипът на Грецки наблюдава нещо непознато досега. Всеки череп има дълбоки разрези, направени умишлено по сагиталната равнина. Анализ на фрагментите показва, че резбите са направени с литиеви инструменти, което изключва естествени причини − мишки или други животни, да са оголили костта. Дълбочината на белезите по костите изключва те да са резултат от техники за обезкостяване.

Може би черепите са били издълбани, за да служат като предмет за поклонение в култа към предците, или за да отблъснат враговете. Експертите са намерили фрагменти от череп, но не и погребани тела. Няма и доказателства, че там са живели хора. При все това, Гьобекли тепе е един от най-древните и мистериозни, разкопани на Земята, археологически обекти.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.