Новини

Един по-горещ и по-суров свят, но защо стигнахме дотук?

Нов план на Пентагона

призовава армията на САЩ да отчита реалностите при по-горещи и по-сурови условия на Земята.

От това да превърне влошаващите се климатични обстоятелства в задължителна част от стратегическото планиране до обучаване на войските как да пазят своите водни запаси и да лекуват топлинни травми.

Президентът Джо Байдън нареди да преразгледат своите планове за климатична устойчивост, след като встъпи в длъжност през януари.

„Това са съществени стъпки не само за изпълнение на изискването, но и за защита на страната при всякакви условия“, заяви министърът на отбраната Лойд Остин в писмо, придружаващо климатичния план на Пентагона.

Планът беше оповестен,

след като от десетилетия американската армия прави оценки, че климатичните промени са заплаха за националната сигурност на САЩ.

Имайки предвид повишените рискове от конфликт заради вода или други по-оскъдни ресурси, заплахите за американски военни обекти и снабдителски вериги и допълнителните опасности за войските ще стават чести.

Американската армия е най-големият

институционален потребител на петрол в света и като такъв има значителен принос за влошаването на климата в глобален план.

Но планът на Пентагона е съсредоточен върху приспособяване към климатичните промени, а не върху намаляване на причиняваното от ведомството значително замърсяване с изкопаеми горива, което съсипва климата.

Той очертава в делови дух пред какви рискове са изправени американските сили в мрачните времена, които предстоят в света.

Рухване на пътища

под преминаващи конвои в резултат на разтопяването на трайно замръзнали територии.

Излизане от строя на важно оборудване при извънредни горещини или студове. Конкуренция между американските войски в сухи региони в чужбина и местните жители за намаляващи водни запаси, което би предизвикало „напрежение или дори конфликт“.

Ставащите все по-опустошителни горски пожари в американския Запад, все по-мощните урагани по крайбрежията и все по-големите горещини в някои райони вече прекъсват учения на армията на САЩ и нарушават нейната боеготовност.

Новият план на Министерството на отбраната посочва като пример урагана Майкъл през 2018 г., връхлетял военновъздушната база „Тиндал“ във Флорида.

Освен че нанесе щети за 3 милиарда долара,

бурята извади от строя за месеци наред главния обект за тренировки и зала за обучение в страната за летене с изтребители „Ф-22“ тип „стелт“.

Това беше само един от няколкото урагана и наводнения, засегнали дейности в американски бази през последните години.

Според американското Управление за енергийна информация министерството на отбраната от 2001 г. консумира цели 80 процента от цялото потребление на енергия в САЩ годишно.

Съсредоточаването на американската армия

върху оборудване с по-голяма енергийна ефективност намалява в някои отношения използването на изкопаеми горива и позволява на някои военни кораби например да увеличат обхвата и времетраенето на своите назначения, казва армията.

Но вниманието на Пентагона продължава да е насочено главно към задачата му да поддържа ударната мощ на армията.

със съкращения БТА