Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЕДНА НЕРАЗБРАНА РЕЛИГИЯ, КОЯТО БУДИ СТРАХ У ХОРАТА

Когато чуят думата „вуду“, повечето хора биха си представили образи на магически кукли, в които има забити игли, за да бъде причинена болка на враговете.

Тази погрешна представа за Вуду е резултат от неправилното тълкуване за този обичай в поп културата.

Вудуто се отнася към цяла група от културни елементи: лични вероизповедания и практики, включително и система от медицински практики.

И още етична система, предавана през поколенията, включително и поговорки, истории, песни и фолклор

Вуду не е само вяра, то е начин на живот. Неговите последователи вярват във върховния бог Бонди. Те вярват и в много на брой духове, наречени Лоа.

Всеки един от тях е отговорен за различен аспект от живота на хората, като им помагат в трудни моменти. Но те могат и да обладават телата на поклонниците си.

Последователите на Вуду вярват във вселенска енергия и душа, която напуска тялото докато сънуват.

Къде се заражда Вуду?

Не се знае със сигурност къде произлиза Вудуто. Общоприето е като факт че тази религия се заражда в Западна Африка и по точно днешен Бенин.

Думата „вуду“ означава „дух“ на местния език – фон. Смята се, че Вудуто произлиза от древните традиции на преклонение пред прародителите и анимизъм.

Формата на практикуваното днес Вуду, е резултат от един от най-нехуманните периоди в човешката история – африканската търговия с роби между 16ти и 19ти век.

Когато робите били доведени до бреговете на Америка, те донесли Вудуто с тях. През 1685 бил съставен закон, преустановяващ изповядването на африкански религии. Те трябвало да приемат Католицизма.

Но старото се примесило с новото. Робите не забравили своята вяра. Много от католическите светци били заменени с традиционните Вуду Лоа (духове).

Вудуто се превърнало в източник на сила за робите. Между 1791 и 1804 след няколко поредни бунта, французите били изгонени от Хаити.

Колониалистите, които оживели, избягали към Ню Орлианс, където успели да вземат и френско говорящи роби, практикуващи Вуду.

Така започнала да се разраства Вуду вярата в Новия свят.

Днес тя е разпространена и в други африкански държави, из Карибския регион, както и в Южна Америка. В Бенин и Хаити е официално приета религия.

ancient-origins.com

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.