Тайни и загадки

Една от най-големите мистерии във физиката е свързана с число?

Прочутият физик Ричард Фейнман смятал, че 137 е ключът към тайните на Вселената.

Дали всичко около нас има фундаментална структура, която може да бъде видяна чрез специални числа.

Брилянтният физик Ричард Фейнман вярвал силно в това, казвайки, че всички стойностни теоретични физици трябва да се замислят над този въпрос.

Той нарекъл това „една от най-големите мистерии във физиката, магическо число, което се появява по причини отвъд нашето разбиране.“

Това магическо число, наречено константа на фината структура, е фундаментална константа със стойност равна почти точно на 1/137, или 1/137,03599913, за да сме по-точни.

Тя се означава с гръцката буква алфа – α. Причината, поради която алфа е толкова специално е, защото то е най-добрият пример за просто число – такова, което не се нуждае от единици.

То всъщност съчетава три от фундаменталните константи на природата – скоростта на светлината, електрическия заряд на електрона, и константата на Планк.

Това, което придава мистериозния характер на 1/137 е неговата позиция на кръстопътя на ключови сфери във физиката като относителността, електромагнетизма и квантовата механика.

Според физика Лорънс Ийвс, професор в Нотингамския университет, ако трябва да изпратим сигнал към извънземните, за да им покажем, че сме усвоили контрол над планетата и космоса, това послание трябва да е числото 137.

Според него извънземните също биха го знаели, особено ако става дума за научно напреднала цивилизация.

Числото учудвало и други велики физици, включително и нобеловия лауреат Волфганг Паули, който бил обсебен от него през целия си живот.

„Когато умра, първият ми въпрос към Дявола би бил какво е значението на константата на фината структура.“, шегувал се Паули.

Какво е фината структура?

Една от употребите на това мистериозно число е измерването на взаимодействието на заредените частици, като електрони, с електромагнитни полета.

Алфа определя колко бързо един зареден атом би излъчил фотон. То влияе и върху светлинните детайли, излъчени от атомите.

Учените успели да наблюдават модел на промяна на светлината, идваща от атомите, наречен „фина структура“. Оттам идва и името на константата.

Тази „фина структура“ се наблюдава и в слънчевата светлина и светлината, идваща от звездите.

Константата се появява и в други ситуации, което кара физиците да се питат защо. Защо природата настоява за това число?

То се появява в различни калкулации още от края на 19-ти век, пораждайки редица опити да бъде намерена Голяма Обединена Теория на Всичко, която да включва и константата.

И до ден днешен няма отговор на тази мистерия. Според скорошните изследвания през последните 6 милиарда години константата се е повишила, но незначително.

За тези от вас, които са математици, начинът да се достигне до алфа е е като поставим константите h, c и e заедно в уравнението.

bigthink