Новини

Една от най-големите тайни на НАСА ще остане заровена завинаги

Мистерията около гибелта на совалката „Колумбия“ продължава да подхранва десетки конспиративни теории. Учени от НАСА, изследователски центрове и цели екипи не намират обяснение на трагедията.

Официалните съобщения твърдят, че има пробив в основните системи на кораба за многократна употреба, но това не дава покой на близките на загиналите астронавти.

Какво се случва на борда?

На 1 февруари 2003 г. при захода си за кацане след космически полет катастрофира совалката „Колумбия“.

Документални и игрални филми, научни разработки и засекретени документи се появяват в интернет в търсене на фактите.

Космическият кораб се разпадна при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата. Загинаха всичките 7 членове на екипажа, припомнят ТАСС и БТА.

„Колумбия“ е първият американски пилотиран космически кораб за многократно използване от типа космическа совалка.

Първият изпитателен полет на совалката „Колумбия“ е извършен на 12-14 април 1981 г. с екипаж от двама астронавти на борда.

Командир е Джон Йънг, който е участвал през 1972 г. в полета на „Аполо 16“ до Луната и е деветият човек, стъпил на лунната повърхност, а пилот е Робърт Крипън, за когото това е първи полет в космоса.

Продължителността на полета е две денонощия, 6 часа, 21 минути и 53 секунди, „Колумбия“ направи 36 обиколки на Земята.

Совалката е извършила 28 полета и е прекарала в космоса 300,74 денонощия. По време на мисиите екипажите на „Колумбия“ са извършвали научни изследвания, от борда й са били извеждани спътници, по време на излизания в открития космос са ремонтирани неработещи спътници, включително и телескопа „Хъбъл“.

Според публикуваната програма на 28-ия полет на „Колумбия“, експедицията е посветена изцяло на научни експерименти, включително на изследване влиянието на безтегловността върху физиологията на човека.

Кои са астронавтите в совалката?

Екипажът включва 7 души – 45-годишния командир Рик Хъсбанд, летял в космоса през 1999 г., 41-годишния пилот Уилям Маккул, за когото това е първи полет в космоса, 46-годишния Дейвид Браун, който също не е летял в космоса, 41-годишната Калпана Чаула, летяла през 1997 г. със совалката „Колумбия“, 43-годишния Майкъл Андерсън, летял през 1998 г. със совалката „Индевър“, 41-годишната Лоръл Кларк, която не е летяла в космоса и първия астронавт на Израел – 48-годишния Илан Рамон.

Конспирация НАСА

При самото излитане е забелязана повредата по топлинния щит, като се спекулира, че НАСА е знаела за съдбата на совалката.

Този факт не остава незабелязан от авторите на конспиративна литература и поставя началото на различни шокиращи теории.

На околоземна орбита екипажът на „Колумбия“ прекарва 16 денонощия.

На 1 февруари 2003 г., 16 минути преди планираното приземяване совалката се разрушава в плътните слоеве на атмосферата. Това става на височина около 63 км, когато скоростта й бе 20 000 км/ч.

Всички намиращи се на борда астронавти загиват, а катастрофата поставя и края на пилотираната космическа програма на САЩ.

Конспиративните теории не спират да посочват мисия, различна от официалната. Слуховете са свързани с видяни в орбита извънземни кораби и то не един.

Твърди се също така, че астронавтите са били подложени на сериозен психически натиск от НАСА мисията да бъде факт на всяка цена.

Но както обикновено става в такива случаи фактите се прикриват умело и истината отстава заключена зад недостъпните врати на американската космическа агенция.

НП/2020