България

Египетска богиня по българските земи край Димитровград

сн. БТА

Много добре запазени статуя на египетската богиня Изида и глава на сатир са открити при разкопки в района на светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково, община Димитровград.

Статуята на Изида бе идентифицирана по подобни скулптури в Капитолийските музеи в Рим и в музей във Виена. Както и по характерния „възел на Изида“ на гърдите. В България досега няма аналог на такава статуя. Намирани са само отделни фрагменти от предполагаеми скулптури на божеството.

Мраморната статуя е висока 80 сантиметра и е без ръце и глава. Но въпреки това е прекрасно изработена и отлично запазена. Тя е намерена в проучваното голямо помещение с мозаечен под, част от жилищна сграда.

За главата на сатира – божество от свитата на Дионисий, която също е от мрамор, първоначално се е счело, че само глава върху каменен постамент. Впоследствие обаче се оказа, че също е част от статуя в естествен цял ръст.

И двете находки според специалистите датират от средата на втори век от новата ера. Между 138-та и 160-та година.

Заб. ред. Тук е мястото да припомним за редица публикации и телевизонни епизоди, в които наши лектори говорят по темата. Неотдавна доц. Вачкова изказа пред нас една още по-смела теория, която ще огласим скоро.

НП/ БТА