България

ЕК ни поряза, а медиите у нас отразяват доклада разнопосочно

Политическият климат в България не е благоприятен за независимите медии, заявява Европейската комисия в частта за България на първия годишен Доклад за върховенството на закона в Европейския съюз, обхващащ всички страни членки.

За първи път ЕК прави

обстоен анализ на проблемите с медийната независимост, които са ключови за функционирането на демокрацията. Докладът на ЕК е основан на собствени източници и международни изследвания.

Изводите на ЕК за медийната ситуация в България се покриват с констатациите на различни международни организации през последните години.

Документът констатира, че „много собственици на медии предпочитат да бъдат близо до правителството, за да избегнат маргинализиране“.

„Освен това националните и местни медии във всички сектори са обект на систематичен политически контрол и по-голямата част от водещите вестници в страната следват редакционна политика, благоприятна за правителството.“

Много български журналисти

характеризират политическата намеса в медиите като „често срещана“ и „широко разпространена“.

На този фон ЕК признава, че има твърде чести съобщения за атаки срещу независими и разследващи журналисти, които стават обект на клеветнически кампании и съдебни дела.

Платформата на Съвета на Европа за безопасността на журналистите потвърждава тези констатации. Съдебни дела са започнати срещу журналисти за публикуване на критична информация в социалните медии.

ЕК посочва,

че Съветът за електронни медии (CEM) няма ресурс за ефективно изпълнение на задачите си и е финансово зависим от държавата.

В доклада се говори и за липсата на прозрачност при реалните собственици на медиите.

Напомня се за закона „Пеевски“, който принуди малкото независими медии да разкриват дарителите си чрез електронните платформи. И досега информацията за финансирането на медиите остава трудно достъпна.

Държавната реклама играе важна роля

в медийния пейзаж на страната, особено на местно ниво. България няма регулаторни гаранции за справедливо и прозрачно разпространение на държавната реклама.

„Изглежда, че разпределението на разходите за държавна реклама не е въз основа на ясни и недискриминационни критерии„, пише ЕК и допълва: 

„Понякога местните власти използват средства от ЕС, за да засилят контрола си върху местните вестници и телевизионни канали“.

Докладът напомня, че в България на политиците не е изрично забранено да притежават медии.

ЕК посочва, че собствеността на няколко български медии е тясно свързана с политически фигури, макар в някои случаи това да не е официално.

Един от най-едрите собственици на медии в страната е депутатът от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски.

Той бе сред авторите на последните ключови промени в законодателството, което регулира медийния бизнес в страната. Пеевски не е изрично упоменат в доклада на ЕК.