Новини

Екраните нанасят сериозни вреди на бебета и малки деца

Специалисти по детско здраве и развитие алармират общественото мнение за сериозните вреди, които нанася прекомерното излагане на излъчване от всякакви видове екрани – смартфони, таблети, компютри и телевизори. Това съобщава публикация на вестник „Монд“.

„Ние приемаме много малки деца, стимулирани предимно от екраните, които на 3 години, не гледат човека, който им говори, не комуникират, не говорят, не комуникират с околните и са или твърде възбудими, или твърде пасивни“. Според специалистите при такова излагане влиянието на електронните екрани, мозъкът на бебето не може да се развива нормално.

Става въпрос за два механизма – неволно привличане на вниманието и „откраднато“ време, което би трябвало да се използва за опознавателни дейности. Напоследък при деца без никакви неврологични заболявания, се наблюдава забавяне на развитието на речта и на развитието на детето като цяло. Специалистите сравняват тези симптоми с подобни при деца, които страдат от различни форми на аутизъм. Крайните проявления са липса на говор при 4-годишно дете, проблеми с концентрацията, проблеми с общуването, необичайно жестикулиране и др.

„Детето е в непрекъснат контакт с екрана. Директно – когато гледа в него и индиректно, когато екранът е включен и се намира някъде в стаята. Например, когато родителят чете нещо на компютъра или на смартфона си, или гледа телевизия“, съобщават изследователите.

НП/ Бгнес