Емоционална манипулация. Кои са паралелните светове в „Игра на тронове“?

Милиони зрители откриват използването на паралелни светове и реалии в сценария, което засилва въздействието върху аудиторията. Фенове на серила споделят в социалните мрежи за осъзнати пътувания извън телата си след гледане на епизодите заради визуалните внушения. Дали това е така или гигантска спекулация можем да гадем? Ето и някои от внушенията използвани в сериала.

Кой е кралят на Белите бродници? Според легендата, той бил 13-ят лорд Командир на Нощния страж. За да добием представа за мащаба – Джон Сняг е 998-ят по ред. Та той открива мистериозна жена зад Вала. Тя имала кожа “бяла като Луната и очи като сини звезди” и Командирът се влюбил в нея на мига. Дали тя е била Бял бродник? Или нещо съвсем различно?

Каквато и да е била, любовта на лорд Командира към нея му коства душата. Той я води на Вала, коронясва се за Нощен крал и заедно управляват 13 години като извършват ужасни жертвоприношения и други черни магии.

В страшните истории, които са се шепнели в Зимен Хребет, преди той да падне, разказвачите се кълнели, че бил Старк. Но има ли бели бродници днес?

Друг пример за използването на реалии е морската битка, в която Тирион Ланистър заповядва използването на магически огън. Той е наречен „Адския огън“, за да унищожи вражеския флот, командван от Станис Баратеон. Гръцкият огън е с неизвестен състав, но вероятно е бил някакъв запалим и по-лек от водата химикал. Така слоят от субстанцията, плаващ над водата, може да бъде запален и да изглежда, че самата вода гори. Основната разлика между гръцкия огън и „Адския огън“, е в това, че първият вероятно е направен посредством наука. А а вторият с магия.

Дотраки е опасна група номади, които живеят на континента Есос. Те са директна заемка от историческа реалност. Но не ги бъркайте с траките. Нямат нищо общо с тях.

В света на „Игра на тронове“, дотраките ограбват Кралството на Сарнор и градовете на Каатите няколко столетия преди появата на книгите или телевизионния сериал. Това е сравнимо с монголската заплаха, която възниква за европейските и азиатските цивилизации през 13 век. Може да се сравни и с нахлуването на Атила и хуните през 5 век от н.е.

Най-добрите истории са онези, които съдържат реализъм. Тъй като се основават на събития от реалния свят, те създават усещане за достоверност, тъй като действително се е случило нещо подобно.

Това може би важи и за най-трайните митове. Те издържат толкова дълго вероятно защото с тях е свързана някаква истина. Историята на „Игра на тронове“ е измислена, но много от обсъжданите теми и събития са реалистични ситуации, които наистина са се случили някога.

НП/СЕ пъблишинг

Телевизионният сериал „Игра на тронове“,  е съзаден по поредицата „Песен за огън и лед“ на Джордж Р. Р. Мартин, е възхваляван за своя реализъм и епичен сюжет. Джордж Р. Р. Мартин е наречен „Американският Толкин“.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.