Съзнание

Емоционално интелигентните хора не правят това. А вие?

Ако искаме да подобрим емоционалната си интелигентност, то да идентифицираме вредните навици в собствения си живот и поработим за премахването им.

Да обвиняваме други хора за нашите проблеми, сами да изпадаме в цикли на стрес и тревожност и да се самосаботираме веднага щом започнем да успяваме е присъщо на всеки човек.

Но това е добре спешно да се промени. В противен случай е възможно да си навредим по един категоричен начин.

Спри да критикуваш

Критикуването на другите често е несъзнателен защитен механизъм, насочен към облекчаване на собствената ни несигурност.

Но прекалената критика – особено навикът да бъдем критични към другите – може да доведе до обратното на обективността: може да ни направи тесногръди и слепи, особено към себе си.

Без да знаят това хората, които са постоянно критични към другите, просто се опитват да облекчат собствената си несигурност.

Притеснение за бъдещето

Да се тревожиш за бъдещето, означава да живееш в отрицание на фундаментално несигурния характер на живота.

Като човешки същества жадуваме за ред и сигурност. И с уважителна причина. Тревогата създава илюзията за сигурност. Но в крайна сметка всичко, което прави тя е да ни раздроби на парчета.

Когато се откъснете от илюзията за по-добър свят утре и започнете да се справяте с този днес, ще разберете колко сте добър в справянето с кризи.

Проблясъци от миналото

Преживяването на минали грешки е погрешен опит за контрол. Точно както ние хората жадуваме за ред и сигурност, ние също така жадуваме за контрол.

Преживяването на миналото отново ни дава илюзията за контрол, колкото и мимолетна и временна да е.

Ако искате да продължите с живота си, вместо да останете заклещени в миналото го проумейте такова каквото е и го оставете в склада на мислите си.

Поддържане на нереалистични очаквания

Нереалистичните очаквания са заблуден опит за контрол на други хора.

Точно както преживяването е опит да контролираме миналото поддържането на нереалистични очаквания обикновено е едва доловим опит за контрол на други хора.

Разбира се, повечето хора с нереалистични очаквания не го виждат по този начин.

Възможното решение

Ако искате да увеличите емоционалната си интелигентност, опитайте се да подходите към проблема ефективно.

Подобрете уменията си и елиминирайте на първо място навиците, които пречат на естествената ви емоционална интелигентност.

Спрете да критикувате другите. Спрете да се притеснявате за бъдещето. Спрете да ровите в миналото. Спрете да очаквате твърде много от другите.

източник