Новини

Епидемия под въпрос, но вирусът взима жертви и в Европа

Две жертви на коронавируса в Италия

Двама души са починали от коронавирусната инфекция в Италия, информира италианската агенция ANSA, цитирана от TACC и „Фокус“. 

Първата жертва е 78-годишен мъж, който е починал в болницата в Падуа, където е бил хоспитализиран заедно с пациент, също дал положителен резултат за инфекцията. 

Вторият починал е жена от Ломбардия, която може да бъде свързана със случаите в италианския град Кодоньо. 

Според информациите първият заразен – 38-годишен мъж е в тежко, но стабилно състояние. 

Броят на потвърдените в Италия случаи на коронавирусна инфекция през последните два дни достигна 76, от които 18 души се намират в реанимация, съобщи началникът на „Гражданска защита“ Анджело Борели. 

„76 случая са потвърдени в пет области: 54 в Ломбардия, 17 във Венето, 2 в Емилия-Романя, 2 (китайски туристи) в Лацио и един в Пиемонт“, каза Борели.

Той обясни, че 33 от тях са хоспитализирани, 18 се намират в реанимация, 11 са под домашно наблюдение, двама души са починали. Борели също потвърди, че италианецът, евакуиран от Ухан, се възстановява и е изписан. 

Във връзка с разпространението на болестта, причинена от коронавирус 2019-nCov, Министерският съвет одобри постановление, което позволява на профилните министри да забраняват определени дейности, включително образователни, търговски и трудови.

Както министърът на здравеопазването Роберто Сперанца обяви, в неделя всички спортни събития във Венето и Ломбардия ще бъдат отменени, включително мачове от националното първенство, които могат да бъдат пренасрочени. 

Освен това се налагат ограничения за училищни пътувания в Италия и чужбина. Предпазните мерки важат и за религиозните събития – по-специално в църквите се препоръчва хората да не се ръкуват като символ на помирение.